вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Инвеститорската грешка, която може да ви доведе до „просешка тояга“

Инвеститорската грешка, която може да ви доведе до „просешка тояга“

Инвеститорите допускат грешки. И докато някои от тях са пренебрежими, или последствията от тях могат да се поправят, други такива са фатални.

Сега, ще представим една често срещана и „фатална“ грешка, която е отвела не един и двама инвеститора, дори и опитни такива, до „просешка тояга“, или тотална загуба (която е в такива размери, че капитала вече никога не може да бъде възстановен).

И тя е – да не се поставят стопове…

инвеститорски загуби

Лошите инвеститори, гледат на всяка загуба като на провал. А кой обича провалите?

На малките и контролирани загуби трябва да се гледа като на малки победи, а именно, че не е допуснато малката загуба да се превърне в непреодолима такава.

Добрите инвеститори знаят това – загубите са част от играта , а малките загуби нямат значение…

Професионалните инвеститори, или тези, които търгуват на фондовите пазари, така както трябва, за да имат дългосрочен успех, винаги имат стратегия за изход. Те не се опитват да докажат, всячески и с цената на всичко (на целия си капитал), че са прави, защото знаят, че могат и да грешат.

Четири често срещани инвеститорски грешки

А една от най-добрите стратегии за изход от губеща позиция, е с така наречените „стоп-лосове“. Това са поръчки, за ограничаване на загубите при определени нива.

Например, ако купите една акция на 10 долара, а стратегията ви за изход e, в случай, че тя ви донесе загуба от 10%, то вие предварително можете да си сложите „стоп-лос“ при ниво от 9 долара. Така, ако тази цена бъде достигната, в което най-вероятно сте убеден, че няма да се случи, вие ще знаете, че сте сбъркали, а задействането на поръчката, ще ви изкара от губещата позиция.

Има два вида стопове – фиксирани и пълзящи. Пълзящите стопове се движат заедно с цената, ако тя върви във ваша посока. От друга страна фиксираните стопове са „твърди“ и те се задействат само и единствено при достигане на определеното ниво.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *