събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Най-ниско оценените нации в ЕС

Най-ниско оценените нации в ЕС

Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service понижи рейтинга на Италия до ниво Baa2. Предишният рейтинг на страната бе „стабилен“, а промяната се предопределя от дългосрочната несигурност в Италия, следствие на голямата й вътрешна задлъжнялост, лошото състояние на финансовата й система и разбира се, резултатите от референдума, довел до оставка на правителството.

Десетте европейски страни с най-висок стандарт на живот

В допълнение от рейтинговата агенция посочват още бавния прогрес по отношение на фискалните и икономически реформи. Ето и кои са останалите страни от ЕС, на които са присъдени и най-ниски кредитни рейтинги от страна на Moody’s:

Гърция

цени имоти гърция

Това едва ли е голяма изненада, предвид на икономическата криза в страната през последните години. Страната се отличава с най-нисък рейтинг, присъден на членка на ЕС, в размер на Caa3, както и стабилна перспектива. Икономическата ситуация в Гърция е съпътствана от редица трудности през последните десетилетия, както и много кризи. Високите пенсии, липсата на реформи, фискалните преразходи, са в основата на този лош рейтинг.

Кипър

Кипър и неговото финансово състояние, до голяма степен се свързва с това на Гърция през последните години, предопределен от близостта на двете страни и сложните им икономически отношения. Понижението на кредитния рейтинг на Кипър, до голяма степен вървеше с този на Гърция през годините. В крайна сметка, Кипър се обърна за спасителна помощ към ЕС, за да се справи с трудностите за икономиката. Кипър е оценен с рейтинг B1, с положителни перспективи.

Хърватия

croatia-famous_50b0ac46956e0533

Хърватия е следваща в класацията на най-ниските рейтинги, давани от Moody’s, с такъв от Ba2 и негативни перспективи. И макар икономиката на Хърватия да не е в толкова лошо състояние, в каквато бе преди 20 години, най-новия член на съюза продължава да се сблъсква със сериозни изпитания, въпреки членството си.

Португалия

Четвъртият най-нисък рейтинг в ЕС се присъжда на Португалия. Той е Ba1, със стабилна перспектива. Предопределя се в голяма степен от високото съотношението дълг-БВП, както и рекордното ниво на безработица сред младите хора.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *