събота , юли 22 2017
Начална Страница / Актуални / Най-скъпите изтегления на продукти в историята

Най-скъпите изтегления на продукти в историята

Има една стара поговорка, която гласи „това което си направиш сам никой друг не може да ти го направи“. Тя важи с пълна сила, по отношение на големите компании и честото им нежелание, доброволно да изтеглят продукти, за които дори те имат съмнения, че са опасни.

Причината – корпоративна алчност. Защото често продуктите, които са опасни са източници на сериозни печалби.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

В този ред на мисли не е изненадващо, че когато на една компания й се наложи да изтегли определен свой продукт от пазара, това е свързано със сериозни разходи и глоби, защото вредата вече е доказана, а често има и смъртни случаи.

Ето някои от най-скъпите за компаниите изтегляния на продукти в историята:

Pfizer Inc.

изтегляния на продукти

Щатският производител на лекарства има вече четири подобни случая за последните седем години. През 2009-та година, компанията плати 2 милиарда долара в глоби и съдебни дела, както и 1.3 милиарда долара за незаконно маркетиране на болкоуспокоителното Bextra и други медикаменти. Според изданието the New York Times, обаче глобата е недостатъчна, защото се равнява едва на триседмичните продажби на Pfozer.

Компанията е канила доктори на луксозни конференции с пълно покриване на разходите, на които ги е съветвала да ползват Bextra – първоначално одобрено като медикамент за артрити, в големи дози като болкоуспокояващо след операции. Никога не са били намерени доказателства, че медикаментът е по-полезен от продукт като Advil, като в същото време е имал странични ефекти за сърцето и кожата. Продуктът е бил изтеглен през 2005-та година.

Takata Corp.

takata

Производителят на въздушни въглавници е изтеглила близо 300 милиона дефектни въздушни възглавници, след доклади за смъртта на девет души следствие на „дефектни компоненти“ на възглавниците. Японската компания обяви през март на тази година, че в най-лошия случай, разходите й могат да възлязат на 26 милиарда долара.

Merck & Co.

vioxx

Избирайки да игнорира индикациите, че болкоуспокоителното Vioxx е опасно, Merck продава медикамента в продължение на пет години до 2004-та година. Смята се, че то може да е причинило смъртта на близо 55 000 души. Смята се, че общите разходи свързани с този препарат вълзизат на около 10 милиарда долара.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *