понеделник , декември 11 2017
Начална Страница / Актуални / Най-скъпите изтегления на продукти в историята

Най-скъпите изтегления на продукти в историята

Има една стара поговорка, която гласи „това което си направиш сам никой друг не може да ти го направи“. Тя важи с пълна сила, по отношение на големите компании и честото им нежелание, доброволно да изтеглят продукти, за които дори те имат съмнения, че са опасни.

Причината – корпоративна алчност. Защото често продуктите, които са опасни са източници на сериозни печалби.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

В този ред на мисли не е изненадващо, че когато на една компания й се наложи да изтегли определен свой продукт от пазара, това е свързано със сериозни разходи и глоби, защото вредата вече е доказана, а често има и смъртни случаи.

Ето някои от най-скъпите за компаниите изтегляния на продукти в историята:

Pfizer Inc.

изтегляния на продукти

Щатският производител на лекарства има вече четири подобни случая за последните седем години. През 2009-та година, компанията плати 2 милиарда долара в глоби и съдебни дела, както и 1.3 милиарда долара за незаконно маркетиране на болкоуспокоителното Bextra и други медикаменти. Според изданието the New York Times, обаче глобата е недостатъчна, защото се равнява едва на триседмичните продажби на Pfozer.

Компанията е канила доктори на луксозни конференции с пълно покриване на разходите, на които ги е съветвала да ползват Bextra – първоначално одобрено като медикамент за артрити, в големи дози като болкоуспокояващо след операции. Никога не са били намерени доказателства, че медикаментът е по-полезен от продукт като Advil, като в същото време е имал странични ефекти за сърцето и кожата. Продуктът е бил изтеглен през 2005-та година.

Takata Corp.

takata

Производителят на въздушни въглавници е изтеглила близо 300 милиона дефектни въздушни възглавници, след доклади за смъртта на девет души следствие на „дефектни компоненти“ на възглавниците. Японската компания обяви през март на тази година, че в най-лошия случай, разходите й могат да възлязат на 26 милиарда долара.

Merck & Co.

vioxx

Избирайки да игнорира индикациите, че болкоуспокоителното Vioxx е опасно, Merck продава медикамента в продължение на пет години до 2004-та година. Смята се, че то може да е причинило смъртта на близо 55 000 души. Смята се, че общите разходи свързани с този препарат вълзизат на около 10 милиарда долара.

Продължава на следваща страница…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *