вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Най-важното нещо, за да си гарантирате спокойно пенсиониране

Най-важното нещо, за да си гарантирате спокойно пенсиониране

Знаете ли колко ще ви е пенсията? Вече има калкулатори, с помощта на които можете да придобиете ориентировачна представа за това.

Ако сте мъж на 35 годишна възраст с десет годишен стаж и заплата от 1000 лева, например, то приблизителния размер на държавната ви пенсия ще е 392 лева, съгласно калкулатора. Как мислите, дали ще можете да живеете нормално с нея?

Според експерти обаче, за да живеете нормално, след като вече не получавате трудово възнаграждение, трябва пенсията ви да замества поне 70% от дохода ви преди това.

Т.e. ясно е, че не можете да разчитате на държавната пенсия…

пестене за пенсиониране

В съвременния свят се обръща твърде много внимание на цените на акциите, индексите, петрола, златото и други инвестиционни активи. Специалисти непрестанно спорят по телевизионните екрани накъде ще се движи пазара утре, или след два месеца…

Като че ли много от инвеститорите, вперили поглед в краткосрочното състояние на пазара забравят най-важното. Да пестят…

Вижте още: Искате ли пенсия от 1000 лева?

Отделя се твърде малко внимание на това да се говори за спестяването. А това е първата и най-важната стъпка към спокойното пенсиониране.

Не се заблуждавайте, може и в момента да сте млад и да не ви си мисли за това, но ако отлагате старта на спестяването, по-късно само ще ви става по-трудно, защото ще трябва да заделяте по-голяма част от дохода си.

В допълнение, ако отлагате ще изтървете период, в който парите ви са можели да се капитализират, т.e. да са работили за вас.

Ако заделяте 57.7 лева на месец (с малко късмет), можете да станете милионер

Всеки, който пести по 190 лева на месец, ако регистрира само средната доходност за последните 200 години, то след четиридесет години, ще разполага с над 1 милион лева.

Ако тази сума ви се струва твърде много на месец, то ако заделяте само по 47.50 лева на месец, ще разполагате с над 250 000 след четиридесет години.

Въз основа на правилото на четирите процента, ще можете да теглите по 10 000 лева на година, или над 800 лева на месец, в допълнение към държавната ви пенсия, без спестяванията ви да свършат приживе.

Можем малко да перифразираме една крилата фраза на „За бога братя, спестявайте!“

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …