понеделник , декември 11 2017
Начална Страница / Актуални / Най-зле представящите се щатски акции през 2016-та година

Най-зле представящите се щатски акции през 2016-та година

Изминалата година бе много добра за щатските пазари, като индексът Dow Jones Industrial Average завърши близо до рекордните си стойности, като е на крачка от психологическата граница от 20 000 пункта. Показателя добави 13.9% към стойността си, а широкият индекс S&P 500 се повиши с 10.67%. Още по-добро бе представянето на Russell 2000, добавил над 20% към стойността си.

Къде инвестирани 10 000 лева щяха да ви донесат най-голям доход през 2016?

Разбира се имаше и компании, които не се движиха с посоката на пазара. Сега ще погледнем, към най-зле представилите се компоненти на основните индекси:

Dow Jones Industrial Average

Nike (NKE) – понижение от 17.94%

nike

Производителят на спортни стоки, имаше тежка година, като се превърна в най-зле представящия се компонент на индекса на сините чипове. Не толкова лоши са обаче, перспективите пред Nike, за следващата година. Както често сме ставали свидетели, понякога най-губещите се превръщат в най-печеливши. Най-вече, заради наличието на догонващ потенциал.

Coca-Cola Company (KO) – понижение от 3.28%

coca cola

Спад в продажбите през първото тримесечие на миналата година, натежаха сериозно над представянето в акциите на най-големият световен производител на безалкохолни напитки. Трендът на забавяне в резултатите продължи и през второто тримесечие. Това бе втората от трите позиции в Dow, приключили на отрицателна територия.

Nasdaq 100

Endo Intl PLC (ENDP)- понижение от 74.76%

Тази фармацевтична компания, стартира годината при изключително високи нива от 60 долара, за да я приключи при 15.80 долара. Това я превърна в най-губещия компонент на най-големите компании от технологичния сектор.

TripAdvisor (TRIP) – понижение от 44.42%

автономни градове

Не само, че компанията разочароваше инвеститорите, със слаби резултати през изминалата година, но бе отчетен и спада на трафика към туристическия сайт. Това бе достатъчно, за да се превърне във втората най-губеща позиция от технологичния сектор.

S&P 500

Endo Intl PLC – понижение от 74.76%

Вече представихме случая на тази компания, което е и член на 500-те най-големи щатски компании.

First Solar Inc (FSLR) – понижение от 50.58%

Производителят на слънчеви панели от Аризона, загуби близо половината от стойността си през изминалата си вече 2016-та година. Изявленията за преструктуриране на бизнеса й, бяха други фактори, довели до поевтиняването в акциите.

Russell 2000

Ophthotech Corp (OPHT) – понижение от 93.81%

Акциите на компанията поевтиняха от около 38 долара от върха си на 9-ти декември на 2015-та, до около 6.24 долара на 12-ти декември. Разочароващи резултати от тестове на нов медикамент на компанията, бяха в основата на загубата на стойност за инвеститорите.

Galena Bio Pharma (GALE) – понижение от 93.06%

Още една биофармацевтична компания, пострадала сериозно, след слаби резултати от тестовете на ключов неин медикамент. Акциите на компанията достигнаха най-ниска стойност от 16 цента през ноември на миналата година.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *