неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Най-зле представящите се щатски акции през 2016-та година

Най-зле представящите се щатски акции през 2016-та година

Изминалата година бе много добра за щатските пазари, като индексът Dow Jones Industrial Average завърши близо до рекордните си стойности, като е на крачка от психологическата граница от 20 000 пункта. Показателя добави 13.9% към стойността си, а широкият индекс S&P 500 се повиши с 10.67%. Още по-добро бе представянето на Russell 2000, добавил над 20% към стойността си.

Къде инвестирани 10 000 лева щяха да ви донесат най-голям доход през 2016?

Разбира се имаше и компании, които не се движиха с посоката на пазара. Сега ще погледнем, към най-зле представилите се компоненти на основните индекси:

Dow Jones Industrial Average

Nike (NKE) – понижение от 17.94%

nike

Производителят на спортни стоки, имаше тежка година, като се превърна в най-зле представящия се компонент на индекса на сините чипове. Не толкова лоши са обаче, перспективите пред Nike, за следващата година. Както често сме ставали свидетели, понякога най-губещите се превръщат в най-печеливши. Най-вече, заради наличието на догонващ потенциал.

Coca-Cola Company (KO) – понижение от 3.28%

coca cola

Спад в продажбите през първото тримесечие на миналата година, натежаха сериозно над представянето в акциите на най-големият световен производител на безалкохолни напитки. Трендът на забавяне в резултатите продължи и през второто тримесечие. Това бе втората от трите позиции в Dow, приключили на отрицателна територия.

Nasdaq 100

Endo Intl PLC (ENDP)- понижение от 74.76%

Тази фармацевтична компания, стартира годината при изключително високи нива от 60 долара, за да я приключи при 15.80 долара. Това я превърна в най-губещия компонент на най-големите компании от технологичния сектор.

TripAdvisor (TRIP) – понижение от 44.42%

автономни градове

Не само, че компанията разочароваше инвеститорите, със слаби резултати през изминалата година, но бе отчетен и спада на трафика към туристическия сайт. Това бе достатъчно, за да се превърне във втората най-губеща позиция от технологичния сектор.

S&P 500

Endo Intl PLC – понижение от 74.76%

Вече представихме случая на тази компания, което е и член на 500-те най-големи щатски компании.

First Solar Inc (FSLR) – понижение от 50.58%

Производителят на слънчеви панели от Аризона, загуби близо половината от стойността си през изминалата си вече 2016-та година. Изявленията за преструктуриране на бизнеса й, бяха други фактори, довели до поевтиняването в акциите.

Russell 2000

Ophthotech Corp (OPHT) – понижение от 93.81%

Акциите на компанията поевтиняха от около 38 долара от върха си на 9-ти декември на 2015-та, до около 6.24 долара на 12-ти декември. Разочароващи резултати от тестове на нов медикамент на компанията, бяха в основата на загубата на стойност за инвеститорите.

Galena Bio Pharma (GALE) – понижение от 93.06%

Още една биофармацевтична компания, пострадала сериозно, след слаби резултати от тестовете на ключов неин медикамент. Акциите на компанията достигнаха най-ниска стойност от 16 цента през ноември на миналата година.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *