понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Напрежението в Португалия нараства

Напрежението в Португалия нараства

След референдума във Великобритания и решението на британците да гласуват за излизане от границите на ЕС, пазарните специалисти обърнаха погледа си изцяло към Италия и трудностите на италианските банки.

Оказва се обаче, че следващото огнище на криза в ЕС, може да не дойде само по направление на Италия…

Не особено добра е ситуацията и в Португалия.

Най-добрите инвестиционни алтернативи за второто полугодие, според BlackRock

Слабият икономически ръст на страната, изведе на преден план проблемите на банковата система.

„Систематичен банков риск се наблюдава в Португалия, в среда на липсата на среднорсочен фискален план за подобряване на ситуацията и големите размери на публичен и частен дълг“, се казва в анализ на финансовата институция Barclays. „Това поставя въпроси като – ще може ли Португалия да реши проблемите си без нова програма за подпомагане?“, се казва още в анализа.

„Португалската банкова система продължава да работи в предизвикателна среда. Банките остават ликвидни, но ниското качество на активите им, малките лихвени спредови и слабия ръст в кредитирането остават пречки пред рентабилността на сектора“, се казва в публикуван доклад на МВФ на 30-ти юни.

кристиано роналдо

Най-голямата депозитна финансова институция в страната Caixa Geral de Depositos, има нужда от финансова инжекция на стойност 5 милиарда евро, докато най-голямата частна банка BCP, срещаща подобни затруднения, ще има нужда от 2.5 милиарда евро, според Barclays.

В допълнение има и други фактори, които утежняват финансовата ситуация в Португалия. Сред тях са публичния дълг, възлизащ на около 130% от БВП, като според анализаторите ще се запази над това ниво до 2020-та година.

Частният дълг в страната също е много по-висок в сравнени с другите европейски държави.

португалски дълг

Според прогноза на МВФ, бюджетният дефицит на Португалия се очаква да е около 3% през тази година, спрямо целените от правителството 2.2%.

Налице са и сериозни политически рискове, във връзка с потенциално вето от правителството върху някои наложителни съкращения на държавните разходи.

В допълнение икономическото представяне на Португалия е много слабо, откакто страната излезе от „спасителната програма“ през 2014-та година. Дори ниските цени на петрола в съчетание с по-силния ръст на еврозоната, не съумяха да инициират по-ускорен ръст на икономиката.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …