вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Актуални / Петте най-корумпирани развити страни в света и къде сме ние?

Петте най-корумпирани развити страни в света и къде сме ние?

Излязоха данните за това кои страни са най-корумпирани в света на Transparency International. Трябва да отбележим, че страната ни влошава позицията си от миналата година, като събира сумарно 41 точки (при максимални 100 за липса на корупция), което й отрежда 69-то място в класацията.

За сравнение, съседна Румъния подобрява представянето си и се качва нагоре в класацията до 58-ма позиция с 46 точки, спрямо 43 точки през изминалата година.

Ако мислите като беден, ще си останете беден!

И докато в дъното на класацията са традиционните заподозрени, от така наречения „трети свят“, нивото на корупция може да се определи като високо и в някои от страните членки на ОИСР. Ето петте най-корумпирани сред тях:

Словакия

1

Страната събира 51 точки, като се нарежда сред най-корумпираните страни в Европа. Сянка върху корупцията в Словакия хвърли така наречения „Gorilla Scandal“, при който политици и изпълнителни директори на компании, бяха уличени в подкупи за подсигуряване на публични поръчки.

Гърция

O_Partenon_de_Atenas_adj

Макар корупцията в Гърция да се понижава в сравнение с миналата година, страната все още се нарежда сред последните в Европа. Тя събира 46 точки, или точно колкото набира и северната ни съседка Румъния. През изминалата година точките на страната са били едва 43.

Италия

Venezia-tourism-guide

Корупцията в третият най-голям член на Еврозоната, традиционно е сред най-високите и често се асоциира с името на бившия й премиер Силвио Берлускони. Италия набира 44 точки в класацията, или само с три точки повече от тези у нас.

Продължава на следваща страница…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …