вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Ето защо не бива да инвестирате всичко наведнъж!

Ето защо не бива да инвестирате всичко наведнъж!

Много сме говорили за пенсионирането и за критичността на два фактора, за нормалното подсигуряване на вашите старини – доходността и ранния старт. Сега ще поговорим малко повече за това, колко критичен може да е моментът, в който се пенсионирате за това, колко време ще издържат спестяванията ви.

Да кажем, че с цената на много лишения, постигната добра доходност и ранен старт, някак си сте успели да спестите 1 милион лева, до навършване на пенсионна възраст.

Как е по-добре да инвестирате голяма сума пари еднократно или на части?

Ще приемем също така, че средствата ви ще продължат да са инвестирани на пазара, като ще теглите 100 000 лева в първата година след пенсионирането си и ще увеличавате сумата с 3% на година, колкото се предполага, че ще е инфлацията.

Сега ще покажем, колко ще са останали тези средства след 30 години при посочената схема, като ще използваме доходността от щатския пазар, заради достатъчно дългата му история.

За случая на примера, ще вземем 10 въображаеми двойки, които са спестили сумата от 1 милион и са я инвестирали изцяло в широкия щатски индекс S&P 500, като първата от тях стартира с инвестицията си през 1977-ма година, а всяка следваща двойка – една година по-късно.

Ще се изненадате колко голяма е разликата в наличните средства на двойките след тридесет години.

Научете повече как да формирате лесно портфейл със стратегия на „левово осредняване“!

Три от десетте двойки, на практика ще са свършили спестяванията си преди приключване на 30-годишния период, само защото са избързали с една година, или са забавили с една година своите инвестиции. Останалите седем двойки, приключват тридесет-годишния период със спестявания между 500 000 и 3.2 милиона долара.

Трите двойки, приключили спестяванията си в рамките на посочените 30 години са били тези, стартирали инвестицията си през 1977, 1981 и 1986-та година. Общото и при трите е, че първите пет до десет години, на техните инвестиции, са се отличавали с по-ниска доходност. „Перфектната буря“ за пенсионерите се е случвала при по-слаба доходност в началото на инвестиционния период, съчетан с тегления на средства.

Това е правило така, че тези двойки да изостават съществено и да не са имали възможност да наваксат зад останалите.

Най-слабо успешната двойка, пенсионирала се и инвестирала през 1977-ма година, на практика е свършила парите след 20 години. За сравнение, най-успешната, пенсионирала се и инвестирала само две години по-късно – през 1979-та година, след тридесет години е разполагала с 3.2 милиона долара.

Интересен е фактът, че средната доходност на S&P 500 за тридесетте години от 1977 до 2006 година е била 12.48%, спрямо 11% за тридесет годишния период между 1979-та и 2008 година. Това, което е предопределило драстичната разлика в двата случая обаче, е бил фактът, че през първите пет години от двата периода, доходността на индекса е била 8.13% за периода 1977-2006, спрямо 17.36% за периода 1979-2008 година.

Какви са изводите от посочените случаи?

1. Инвеститорите е добре да не инвестират изцяло спестяванията си, защото могат да не уцелят най-добрия възможен период и в крайна сметка да останат без спестявания.

2. Добре е инвеститорите винаги да заделят необходимите им средства за поне две години в безрискови и бързо-ликвидни инструменти.

3. Добре е пенсионерите да се целят към по-ниски тегления през първите години от своето пенсиониране, защото иначе заплашват „живота“ на своите спестявания.

Как да приложете стратегията на частично инвестиране в България?

 

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *