вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Актуални / Не искате да сте последните, в които остава „горещият картоф“…

Не искате да сте последните, в които остава „горещият картоф“…

Пазарът е цикличен, той не върви само нагоре или надолу. За съжаление този факт често трябва да се напомня на инвеститорите, които обичат да залитат в крайности. От краен оптимизъм до краен песимизъм.

Разбира се инвеститорите ще кажат, че знаят и са наясно с естеството и поведението на пазара. Любимата им игра обаче е на „горещ картоф“. Или казано по друг начин ще изгорят тези, в които картофът (акциите) остане последен.

Вижте още: Възможна е корекция на S&P 500 от 20%

За съжаление това почти винаги са индивидуалните инвеститори. Или тези, които са сложили трудно изкараните си средства на пазара, дали от алчност или с надеждата за добра доходност, която да им подсигури старините.

И докато достатъчно дългата перспектива на една инвестиция, почти винаги неутрализира загубите при пазарни сривове, цената е многото години чакане, която често се налага да се плати от инвеститорите.

Ако нямате подобен хоризонт (защото сте близо до пенсионна възраст) или пък просто не ви се чака с години, само да излезете на нулата, не бъдете от последните, в които ще остане картофа.

А за да ви напомни, ако случайно сте забравили (макар, че беше само преди седем години и половина), кризите настъпват някак си неочаквано и никой не бие барабани.

Ситуацията в момента е доста различна и много анализатори бият барабани, това не означава, че всички са особено внимателни. Всеки се опитва да „изцеди“ до последно продължаващия вече над седем години бичи пазар.

Налице е дори контратезата, че щом всички предупреждават за очакван срив, то той най-вероятно няма да се случи. Т.е. каквото и да става, психологията на пазара никога няма да се промени (дали нещо ще се случи в среда в която никой не предупреждава за него, или ще се случи, в среда в която всички предупреждават) и това което ще се случва, ще се случва.

crash

А ето как са изглеждали 57-те основни сривове на четирите основни световни индекси – S&P 500, FTSE All Share, DAX и TOPIX от 1950-та година насам.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …