вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Актуални / Поискайте си от банката и най-вероятно ще получите…

Поискайте си от банката и най-вероятно ще получите…

В България не е особено разпространена практиката сред кредитополучателите да се обръщат към кредитната си институция с искане за по-изгодни условия. Световната практика сочи обаче, че това е голяма грешка.

Според данни на изданието CreditCards.com осем от десет държатели на кредитни карти, които са поискали намаляване на лихвите по издадените им карти, са ги получили.

Вижте още: Искате по-висока доходност от тази на депозитите? Ето къде да я търсите…

Потребителите, които не са особено доволни от високия си годишен процент на разходите могат просто да вдигнат телефона и да звъннат в кол-центъра на картоиздателя си, или да посетят някой клон на банката издател, с молба за намаляването му.

Помислете по следния начин, ако шансовете ви да спечелите от лотарията са 80%, бихте ли пропуснали да участвате? Най-вероятно не…

Защо тогава да не се възползвате от възможността да пестите определена сума пари всеки месец?

Woman with coins in jar

Оказва се обаче, че не само българите сме стеснителни и се чувстваме неудобно да преговаряме с банките. Подобна е и ситуацията в Америка, най-големият и развит пазар на кредитни карти в света.

Там, едва един от всеки пет държатели на кредитни карти, някога е искал от финансовата си институция да заличи начислени такси за просрочено задължение, или да намали лихвите по картите им.

Обикновено средната такса за закъсняване с вноската е 38 долара, но разходите които се спестяват от потенциалното намаляване на годишния процент на разходите са далеч повече.

Например, ако имате 5 000 лева баланс по вашата кредитна карта и плащате 150 лева на месец при годишен процент на разходите от 15%, вие ще платите над 850 лева по-малко под формата на лихви за година, от това, ако годишният процент на разходите ви е 20%. Сумата не е лоша нали?

Защо толкова малко хора искат от банките си по-изгодни условия?

Освен типичната причина като срам, на голяма част от хората с кредитни карти не им се налага реално, защото ги ползват така както трябва. А именно, в рамките на гратисния период запълват баланса на ползваната сума и по този начин не дължат лихви.

Друга причина е, че основната част от хората просто не смятат, че ще ги получат. Цифрите обаче, говорят нещо съвсем различно… Така, че не бъдете от тях.

Част от картодържателите не знаят как да го направят, или не се чувстват комфортно да преговарят, дори и това да им струва пари.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *