четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Няколко неща, които може би е по-добре да купувате „втора ръка“

Няколко неща, които може би е по-добре да купувате „втора ръка“

„Не сме толкова богати, че да си купуваме евтини неща“, е стара британска поговорка. И все пак, пестенето на пари, винаги трябва да ви е основен приоритет, за да спазвате правилото „живей под възможностите си“ и да тръгнете по „пътя към богатството“.

В този ред на мисли има определени стоки, които ако купите вече употребявани, може да намалите съществено разходите си за тях, без да влошите съществено потребителската им стойност. Ето някои такива:

1. Автомобили

Това е най-бързо обезценяващия се актив, съответно, може би най-лошата ви инвестиция. Още с излизане от салона и цената на автомобила е с примерно 10-15% по-ниска.

Всъщност тук основният въпрос е, каква е алтернативната цена на удоволствието да караме автомобил излязъл от автосалона. А тя е много сериозна, макар и понякога да не се замисляме върху нея. Затова ще ви помогнем да я осъзнаете.

Освен това, един нов автомобил, особено закупен с потребителски кредит (или на лизинг), ще тежи на бюджета ви доста дълго и заради него ще трябва да се отказвате от много други неща. Да не говорим, че най-вероятно ще плащате и лихва върху сумата.

В допълнение трябва да кажем, че новите автомобили са обвързани с много скъпа поддръжка, като при тях е задължително автокаското и сервизирането им в оторизирани официални сервизи (където цените за някои стандартни услуги са често завишени в пъти).

Кои автомобили са най-евтини за поддръжка?

Ако все още не сме ви разубедили от това да си купите нов автомобил, пред алтернативата за това да закупите същия модел, но употребяван (на пет години и при цена от около 35% от стойността на новия), ето ви още някои неща върху които да си помислите.

Да кажем, че разполагате с 4000 лева заделени средства и сте изправени пред алтернативата да си купите нов автомобил с цена от 40 000 лева или петгодишен автомобил от същия модел с цена от 14 000 лева.

За средствата, които не ви достигат и в двата случая ще ползвате потребителски кредит (седем годишен с лихва от 7%). За новия автомобил сумата на кредита трябва да е в размер на 36 000 лева, а при употребявания – 10 000 лева.

При залагане на еднакви разходи за поддръжка и застраховки на двата автомобила (изравняването с по-високите изисквани разходи за поддръжка на стария автомобил идва от по-високите разходи за сервизна поддръжка на новия автомобил в първите години, докато е в гаранция, както и по-високите разходи за застраховка автокаско на новия автомобил).

В първия случай, месечната ви вноска ще е в размер на 545 лева, а във втория – 150 лева. Или разликата само във вноските, е в размер на 395 лева на месец.

След седем години ползване, общите разходи за ползването на новия автомобил (с приспадане на остатъчната му стойност) са в размер на 41 384 лева, от които платените лихви са в размер на около една четвърт от тази стойност или 9 640 лева.

За сравнение, общият разход за ползването на стария автомобил е повече от наполовина – 17 229 лева.

Тънкият момент обаче е в тези 395 лева, които ще давате повече на месец за погасяване на вноската по кредита за новия автомобил. При внасянето на тази сума в инвестиционен фонд, носещ ви 10% годишно, то тази разлика ще се е превърнала в 47 000 лева.

Дори и да отпишете стария автомобил (тъй като вече ще е 12-годишен), а цената на новия, който вече е на 7 години, да е при ниво от 10 000 лева, то пак разликата между двете алтернативи ще е 37 000 лева повече в джоба ви, ако се лишите от удоволствието да сте карали чисто нов автомобил.

Разбира се компромисите често може и да са по-малки. Например, можете да спестите около 5 000 лева, само от това, да си купите вече стария модел на автомобил, при излизане на последното поколение от него.

2. Жилища

Може и да ви изглежда привлекателна идеята да си купите току що построен имот, който напълно да отговаря на изискванията ви или който да проектирате и обзаведете изцяло по свой вкус и желание.

Помислете обаче за следното. Често имотите „на зелено“, или в последна фаза на изграждане са при цени много доближаващи се до тези, напълно изградени и обзаведени. Без обаче, в това да са включени разходите за доизграждане и обзавеждане.

по-голямо жилище

Причината – често цената на вложените за обзавеждане средства не се отразяват в продажната цена, поради това, че вече се приемат за амортизирани, или пък защото не отговарят на изискванията на новия купувач.

Ако обаче успеете да намерите имот, обзаведен по начин, който доста би се доближавал до вашите нужди и представи, то най-вероятно ще спестите сериозна сума пари. Размерът на спестеното се увеличава, ако сте ползвали кредит за довършването и обзавеждането.

В допълнение, старите вече имоти, са показали своите „недостатъци“, които са видни, за разлика от повечето бъдещи такива, които могат да се появят при новите.

3. Учебници и книги

Тук коментарите са излишни. Веднъж прочетена, книгата освен, че няма да добавя потребителска стойност, само ще заема излишно място в дома ви.

Естествено не говорим за любимите ви книги или тези, които задължително трябва да попълват библиотеката ви, защото ще се връщате към тях, за да откривате нови и нови неща в тях…

За всички останали обаче, няма никакво значение, дали ще са нови, или не…

4. Бебешки дрехи

Средствата, които харчите за своите незаменими и безценни същества, се слагат в графата „наложителни“. Много хора не искат да купуват носени дрехи, защото смятат, че това не е за техните деца. Те обаче, скоро разбират, че хвърлят парите си на вятъра, защото много от закупените дрехи вече са „израстнати“ и просто остават неизползвани и дори с етикети в гардеробите им. Много често, можете да откриете да се продават именно такива дрехи, но вече цените им са далеч по-различни от тези в магазините.

5. Мебели

google home

Разходите за нови мебели са сериозни. Наистина ли обаче, имате нужда да си купите нещо излязло от магазина, вместо мебел, която „изглежда като нова“ и е на половин цена?

6. Инструменти

Много е вероятно да имате в мазата си куп инструменти, които сте купили и никога не сте използвали. И докато има инструменти, задължителни за всеки мъж, тяхната цел е да са функционални, а не да са нови. Отново добър източник да спестявате сериозна сума пари.

7. Музикални инструменти

Музикалните инструменти са изключително скъпи. Проблемът обаче е, че когато ги купувате за децата си, няма как да сте сигурни, дали те ще са им необходими достатъчно дълъг период, за да си струва инвестицията (поради непостоянните им интереси). Можете да започнете с втора ръка, за да се убедите, че интересът ще е траен, преди да подходите към по-скъпи.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *