сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Л. Хампарцумян: Няма картел при банките

Л. Хампарцумян: Няма картел при банките

„Стрес тестовете показаха, че банковата система е стабилна и за момента няма място за притеснение“, обясни председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян пред БНТ в предаването „Денят започва“.

Той отбеляза, че съществуват икономически предпоставки за консолидиране на пазара. Това означава, че в следващите 18-24 месеца, можем да наблюдаваме сливания и придобивания в банковия сектор.

„Понякога това се възприема като нещо лошо, а то невинаги е така. Сливанията в банковия сектор обикновено водят до по-качествени и достъпни услуги“, категоричен е банкерът.
Той бе помолен да коментира и банковите такси, и информацията за злоупотреби с банкови карти.

Bank-Tresor_32267818

„Банките предоставят все повече услуги за своите клиенти. За пример давам онлайн банкирането, с което можем да извършваме операции по всяко време на денонощието. Банковата система е в процес на трансформация с цел усъвършенстване на обслужването. Това струва пари и затова не е възможно таксите да не се променят, но заради голямата конкуренция на пазара, те все пак са лесно регулируеми“, обясни Левон Хампарцумян.

Той категорично отхвърли тезата за картел на банките, която се коментира напоследък. Като доказателство за това отново даде пример с голямата конкуренция на банки на нашия пазар, което води до желанието да предложиш по-добри продукти, а не такива като на останалите.

Банкерът беше помолен да коментира и нивото на инфлация у нас, което влияе върху лихвите по депозитите и кредитите. Той обясни, че нивото й за България е ниско, както и за цялата еврозона. Левон Хампарцумян обясни, че това е индикатор за забавяне на икономическия растеж, така че ускоряването на инфлацията в умерена степен би било полезно.

Левон Хампарцумян коментира и тиражираната тема със сигурността на дебитните и кредитните ни карти.

„Технологичният напредък дава възможности на всички, включително и на тези, които биха злоупотребили с чужди пари. Всички банки, включително и УниКредит Булбанк, имат своите начини да се борят със злоупотреби, но в същото време се стремим да не ограничаваме достъпа на клиентите ни до банкомати, да речем.

Ако сложим решетки, сканиране и още процедури за теглене от банкомат, злоупотребите драстично биха спаднали, но едно теглене на пари би отнело много повече време от сега“, обясни банкерът.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *