Начална Страница / Актуални / Нова банкова криза е напълно възможна, въпреки по-добрата регулация?

Нова банкова криза е напълно възможна, въпреки по-добрата регулация?

Осем години след банкрута на Lehman Brothers, стартирал началото на най-голямата финансова криза в историята, щатските банки държат по-малко рискови активи и имат по-голям разполагаем капитал. Дали това ги прави по-малко изложени на нова банкова криза? Краткият отговор е не…, според ново изследване на Brookings Institution.

Следващият черен лебед по направление на централните банки?

Проучване на икономиста Лари Самърс и Наташа Сарин, сочи, че банките са не по-малко застрашени от това някоя голяма институция да фалира, в сравнение с кризата отпреди осем години.

кристална топка

Изследването идва в противовес с твърдението на много водещи икономисти и официални правителствени представители и регулатори, че към днешна дата щатските банки са много по-защитени, отколкото преди десет години.

Финансовата реформа Дод-Франк, от 2010-та година сериозно намали някои рискове, пред които банките са изправени с допустимите нива на рисковете, които могат да поемат, както и завишените капиталови изисквания. В допълнение Фед направи нови „стрес тестове“, включително и такива симулиращи спад от 60% на фондовите пазари.

И докато налице са фактори, водещи до стабилност на финансовата и банковата система, новата среда е създала други рискове, които икономистите с визия към кризата от 2008-ма година не отчитат, смятат изследователите.

Например супер-ниските лихвени нива, поддържани в САЩ, нараниха сериозно банковата рентабилност. Това наложи нова действителност по отношение на колко могат да искат банките по кредитните карти например и овърдрафтитие.

Слабо регулираните „сенчести банки“, като хедж-фондовете и частните капиталови фондове, както и онлайн-банкирането, заемат все по-голям дял от финансовата индустрия и проблеми могат да дойдат по тези направления, се казва още в доклада.

Именно стриктните ограничения към банките от последното десетилетие доведоха до възникването и възхода на нови индустрии, като споделено финансиране, както и до пренасочване на средства към по-рискови хеджфондове.

В допълнение, въпреки че банките поемат по-малко оперативен риск, понижаващите им се съотношения, като цена-счетоводна стойност, могат да ги направят много по-волатилни в моменти на криза.

Налице са рискове, при потенциално понижение в цените на акциите на банките, те да са изправени пред по-висока цена на кредитния ресурс. Причината ще е, че инвеститорите ще изискват по-голяма доходност, за да купуват дългови ценни книжа издадени от банките, които ще са станали по-рискови.

Изброените рискове са дори по-високи за европейските банки, според Самърс и Сарин, както и останалите части на света. Отрицателните лихви в Европа са една от причините за допълнителната нестабилност на банките на „стария континент“.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *