четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Нова банкова криза е напълно възможна, въпреки по-добрата регулация?

Нова банкова криза е напълно възможна, въпреки по-добрата регулация?

Осем години след банкрута на Lehman Brothers, стартирал началото на най-голямата финансова криза в историята, щатските банки държат по-малко рискови активи и имат по-голям разполагаем капитал. Дали това ги прави по-малко изложени на нова банкова криза? Краткият отговор е не…, според ново изследване на Brookings Institution.

Следващият черен лебед по направление на централните банки?

Проучване на икономиста Лари Самърс и Наташа Сарин, сочи, че банките са не по-малко застрашени от това някоя голяма институция да фалира, в сравнение с кризата отпреди осем години.

кристална топка

Изследването идва в противовес с твърдението на много водещи икономисти и официални правителствени представители и регулатори, че към днешна дата щатските банки са много по-защитени, отколкото преди десет години.

Финансовата реформа Дод-Франк, от 2010-та година сериозно намали някои рискове, пред които банките са изправени с допустимите нива на рисковете, които могат да поемат, както и завишените капиталови изисквания. В допълнение Фед направи нови „стрес тестове“, включително и такива симулиращи спад от 60% на фондовите пазари.

И докато налице са фактори, водещи до стабилност на финансовата и банковата система, новата среда е създала други рискове, които икономистите с визия към кризата от 2008-ма година не отчитат, смятат изследователите.

Например супер-ниските лихвени нива, поддържани в САЩ, нараниха сериозно банковата рентабилност. Това наложи нова действителност по отношение на колко могат да искат банките по кредитните карти например и овърдрафтитие.

Слабо регулираните „сенчести банки“, като хедж-фондовете и частните капиталови фондове, както и онлайн-банкирането, заемат все по-голям дял от финансовата индустрия и проблеми могат да дойдат по тези направления, се казва още в доклада.

Именно стриктните ограничения към банките от последното десетилетие доведоха до възникването и възхода на нови индустрии, като споделено финансиране, както и до пренасочване на средства към по-рискови хеджфондове.

В допълнение, въпреки че банките поемат по-малко оперативен риск, понижаващите им се съотношения, като цена-счетоводна стойност, могат да ги направят много по-волатилни в моменти на криза.

Налице са рискове, при потенциално понижение в цените на акциите на банките, те да са изправени пред по-висока цена на кредитния ресурс. Причината ще е, че инвеститорите ще изискват по-голяма доходност, за да купуват дългови ценни книжа издадени от банките, които ще са станали по-рискови.

Изброените рискове са дори по-високи за европейските банки, според Самърс и Сарин, както и останалите части на света. Отрицателните лихви в Европа са една от причините за допълнителната нестабилност на банките на „стария континент“.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *