събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Нова вълна от инвестиции, може да се насочва към акциите

Нова вълна от инвестиции, може да се насочва към акциите

Нова голяма инвестиционна вълна, може да се насочва към фондовите пазари. През последните десет години, станахме свидетели на отлив на капитал от акциите и пренасочването им към дългови ценни книжа.

Защо да изберете акциите пред златото?

Процентът на инвестиции в акции на взаимните фондове се понижи от около 90%, до 60%, през последните десет години в Европа и до около 70% в САЩ.

В същото време се наблюдава сериозно повишение на процента на средствата държани в облигации, от фондовете“, от около 5% през 2005-та година, до 40%, към момента, в европейските инвестиционни фондове.

буря

До голяма степен, трендът на завишения интерес към облигациите, бе обвързан с периода на понижение на лихвите. Традиционно облигациите поскъпват, когато лихвите се понижават. С промяна в очакванията за бъдещата политика на централните банки по отношение на лихвите, напълно логичен е сериозен отлив на капитал от облигациите.

През последните две години обаче, започва да се наблюдава промяна на тази тенденция и връщане на инвеститорските средства отново към акции.

Това може да доведе до потенциално пренасочване на около 2.3 трилиона долара от облигации към акции, според анализ на Societe Generale.

Тенденцията на връщане от облигации към акции обаче, все още е в своята начална фаза, според експерти. През изминалата година, нетните притоци на капитали към облигациите се запазиха сравнително силни, особено в САЩ и на развиващите се пазари.

Налице е обаче, повишение на нетните притоци на капитали към акции, през втората половина на изминалата година.

„Повечето инвестиции, току що започнаха да адаптират портфейлната си структура към новите очаквания“, се казва още в анализа на инвестиционната банка.

Не всички експерти са толкова позитивно настроени. Дейвид Костин, главният стратег на Goldman Sach, е на друго мнение. В писмо към клиентите си от миналата седмица, Костин призовава инвеститорите да не се отказват с лека ръка от облигациите, все още. От една страна, причина за тази препоръка са очакваните регулаторни промени, свързани с фондовете, а от друга са рисковете свързани с пазарите, в среда на рекордни стойности.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *