вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Ето кога опциите са по-добра алтернатива от акциите…

Ето кога опциите са по-добра алтернатива от акциите…

Какво ще кажете, ако ви кажа, че знам как да изкарате сто процента? Правилен отговор… намирисва на финансова пирамида. Както вече не веднъж сме казвали, не вярвайте на никой, който подходи така.

Вместо да ви казвам такива неща, ще насоча вниманието ви към следното. След като представихме, какво са опциите и как трябва да се търгува с тях, ще ви дадем един конкретен пример, как може да се облагодетелствате от техните предимства.

И той е свързан с… Deutsche Bank.

Как може да се реши казусът Deutsche Bank?

За тези които обмислят покупки на акции на банката, може би при настоящата ситуация на крайна несигурност, опциите са далеч по-доброто решение.

дойче банк

А кой е достатъчно смел да мисли за покупка на акции на немската банка, в момент като настоящия? Може би не ние, но инвеститори, като Стан Друкенмилър, Рей Далио и Джефри Гъндлах, могат да мислят върху това. Те по-добре от всеки друг знаят, „рибата се лови в мътна вода“, в допълнение на това управляват достатъчно големи фондове, за да си позволят малко загуби (отново за разлика от нас).

Що е то опции и как да търгувате с тях?

Защо акциите на немската банка биха им представлявали интерес?

Защото много от тях могат да си мислят, че само осем години след финансовата криза, политиците няма да са чак толкова „глупави“, да оставят най-въздействащата върху финансовата система на целия свят банка, да фалира. Подобно действие би обезсмислило всички стимулиращи действия от централните банки по света, и най-вероятно ще инициира нова финансова криза, по-голяма дори и от предходната.

А на такава централните банки няма да имат инструменти да отговорят, предвид рекордно ниските си лихви в момента и все още провежданите програми за обратно изкупуване на активи от много от тях, включително и от ЕЦБ.

Та защо опции?

binaryoptions

Едно от най-големите предимства на опциите, както вече споменахме е че, те носят загуби на инвеститорите само до размера на вложените средства. За разлика от маржин търговията, при която инвеститорите могат да загубят средства многократно превишаващи техните собствени (тоест да дължат пари на брокерите си), при опциите няма такава опасност.

Примерно – ако имате 1000 долара и ползвате 5 пъти ливъридж, ще можете да си купите (само хипотетично разбира се) акции на немската банка за 5 000 долара. Ако те загубят 20% от стойността си, то вие ще загубите 1000 долара, или 100% от капитала си.

Какво ще се случи обаче, ако те отворят с понижение от 30% утре? Ще загубите 1 500 долара. Тоест ще загубите 1000 долара и ще дължите 500 долара на брокера си.

А сега, да кажем че имате 1000 долара и искате да купите акции на стойност 5 000 долара. Това са приблизително 5 контракта кол-опции със страйк 10 долара (с цена от 2.1 долара) и падеж 21-ви октомври. Тоест ще платите 1050 долара.

Разбира се трябва да отбележим, че в момента тези опции се търгуват с премия от около 6% спрямо настоящата цена на акциите на банката при 11.50 долара. Тоест ако акциите на банката не поскъпнат с 6% до 21-ви октомври, вие ще загубите вашите 720 долара.

Кой би поел подобен риск?

Инвеститор уверен, че скоро (в рамките на три седмици, ще се намери решение на казуса с банката). Инвеститор уверен, че решението ще инициира изригване в акциите на банката.

Изобщо, казано по друг начин крайно агресивен спекулант. Подобен обаче, би рискувал само размера на вложените в опции средства, като в същото време би насочил само малка част от портфейла си в подобна сделка.

А премията която ще плати от цели 6% и то за три седмици се предопределя от нежеланието да рискува да загуби повече, отколкото би вложил в тази позиция, поради изключително големия риск заложен в нея.

  • материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка, или продажба на деривати базирани на конкретен актив

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *