неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Една опционна стратегия с добри перспективи?

Една опционна стратегия с добри перспективи?

Продължаваме да се опитваме да представим на читателите ни интересни според нас инвестиционни стратегии и най-вече такива, свързани с опции.

Сега ще представим една опционна стратегия, свързана с едновременната покупка и продажба на кол опции на един и същ актив и с един и същ падеж, но с различна цена за упражняване.

Очакванията на експертите за S&P 500 за 2017-та година

Каква би била потенциалната перспектива пред една такава стратегия? Идеята е, да се инвестира в кол опции с по-малка премия и да се продадат такива далеч от текущата цена, които се отличават с много голяма премия.

Така, ако актива продължи да поевтинява, или пък поскъпне, но не достатъчно, че да излезе от границите на страйка, на опциите които сте продали, вие ще приберете премията.

Сега ще дадем и един пример, с любимия ни актив, който вече посочихме, като потенциалния трейд на следващата година. Става въпрос за фондът iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures Fund (VXX), който между другото е най-губещият индексен фонд за настоящата година, донесъл загуба на инвеститорите от над 95% през 2016-та. Всъщност фондът се определя от специалистите и като един от най-сигурните начини да си загубите парите (което е добре да имате в предвид, преди да подходите към него).

опции

Активът е базиран на представянето на индекса на волатилността VIX така, че повишението му може да стане реалност при потенциална по-сериозна корекция на щатските пазари.

Повод за сериозна волатилност през следващата година, може да се създаде по много направления. На първо място стоят „непредвидимите политики“ на Тръмп, потенциално ускоряване на инфлацията и агресивна политика от Фед и др.

Чакаме избори във водещи европейски страни от Европа – сред които Германия и Франция, както и потенциални тежки преговори по повод на излизането на Великобритания от ЕС. Изненади могат да дойдат още от Китай, както и нови конфликти в различни „нагорещени региони“ по света.

Трябва да отбележим и факта, че акциите на посочения фонд са при рекордно ниски стойности, а всяко по-сериозно повишение на волатилността, може да накара все повече инвеститори да насочват средства към фонда.

Та да се върнем на нашата стратегия. Как може да работи тя и защо избрахме да я приложим точно при този актив.

Основната причина, както вече сме споменавали е, че следствие на силното поевтиняване на актива, кол опциите му са с много малка премия, когато са в „пари“, макар и опциите да са малко по-скъпи. С намаляване на цената на опциите обаче, което ги прави и по-достъпни за масовите инвеститори, премията заложена в цената е значителна…

Индексният фонд, приключи края на миналата седмица при цена от 25.61 долара, което е ново рекордно ниско ниво на затваряне, в историята му.

При тази цена кол опциите със страйк от 21 долара (които са в пари), се търгуват при ниво от 5.85 долара с падеж през март. Или заложената в тях премия е при ниво в момента от 4.5%. Това са опциите, които ще купим с идеята, че активът ще започне да поскъпва.

За да се застраховаме обаче, от потенциално по-нататъшно поевтиняване на актива и съответно поевтиняването на кол-опциите, ще продадем кол-опции, със страйк от 30 долара. Колко мислите, че струват тези опции? Противно на очакванията ви, те са с цена от 2.5 долара. Или казано по друг начин, заложената в тях премия, спрямо текущата цена на актива е цели 26.9%.

Трябва да отбележим, че ще спечелим от продажбата (издаването на подобен род опции), ако до падежа през март, цената на актива е под 30 долара. В този случай ще приберем цялата стойност на издадената опция, или 250 долара.

Или казано по друг начин, ако купим една кол опция със страйк 21 долара за 5.85 долара и продадем една кол опция със страйк от 30 долара, за 2.5 долара, инвестицията ни ще е в размер на 835 долара.

Каква е целта? Да се застраховате от потенциален по-нататъшен спад на опцията. Да кажем, че опцията която сте купили, със страйк от 21 долара загуби 2.5 долара от стойността си (загуба от 250 долара). Ако това се случи относително в кратък период, т.е. след примерно месец, и все още остават два месеца до падежа на опциите, то активът най-вероятно ще трябва да е поевтинял до 21 долара, при залагане на премия от 15.7%, защото премията се разширява, при по-евтините опции.

Много е вероятно при такива нива, кол-опцията, която сте продали да струва вече около или под един долар, защото при такава цена премията ще е вече над 40%. Или тук ще сте спечелили 150 долара. Или в такъв случай, загубата ви ще е само 100 долара, или около 12%. Или далеч под спада от 20% на актива.

Ако цената е между 26.8 и 30 долара на падежа, вие ще сте на нулата, или на печалба от кол-опцията, която сте купили, и на 100% печалба от кол опцията, която сте продали. В най-лошия случай 250 долара печалба, при цена от 26.8 долара на актива, а в най-добрия  – печалба от 900 долара, при цена от 30 или повече долара на актива.

Целия този сценарий има и минуси. Докато плюса е, че ограничавате загубата, минусът е, че ограничавате и печалбата си до размер на 900 долара. Защото при цена над 30 долара, печалбата от опцията, която сте купили, ще се неутрализира от загубата от опцията, която сте продали.

 

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи, опции и друг вид деривати.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *