неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Осем факта във връзка с осем-годишнината на „бичия пазар“

Осем факта във връзка с осем-годишнината на „бичия пазар“

Широкият щатски индекс S&P 500 регистрира осем години от началото на „бичия пазар“ вчера. Продължителният възход, последва най-болезнената рецесия за пазара от Великата Депресия насам.

Като бичи пазар, обикновено се определя движение на индекса с над 20% от дъното.

Ето и осем интересни факта, във връзка с наблюдавания вече осем-годишен възход на широкия щатски индекс:

Нови исторически рекорди за трите водещи щатски индекси

Повишението на индикатора е второто най-продължително в историята. То изостава единствено зад това в периода между 11 октомври 1990 година и 24 март 2000-та година.

щатски индекси

Ръстът от 250% за индекса по време на бичият пазар е четвъртия най-висок в историята. За сравнение най-дългият подобен цикъл, от 90-те години на миналия век, е бил и най-доходоносния за инвеститорите, донесъл средна възвръщаемост от 417%.

Общата пазарна капитализация на компонентите от индекса S&P 500 е близо 21 трилиона долара, спрямо 5.89 трилиона долара преди осем години. Това е и рекордна в историята стойност.

Най-печеливши за последните осем години са акциите на Incyte Corp, те са поскъпнали с близо 6 600% за посочения период. Най-губещи са книжата на Southwestern Energy, донесли загуба на инвеститорите в размер на над 72%.

Най-добре представящия се сектор за разглеждания период е този на потребителските нециклични стоки, с доходност от близо 450%. Енергийният сектор е най-зле представящия се такъв, с повишение от едва 67%.

Нивото на безработицата преди осем години в САЩ, стартира от 8.3%, за да достигне ниво от 4.8% в момента.

БВП на щатската икономика, за последната година, оповестен през март 2009-та година, се е свил с 5.7%. За сравнение щатската икономика се очаква да нарасне с 1.2% през настоящото тримесечие.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *