неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Откъде ще дойде следващата криза, в годината завърщваща на 7?

Откъде ще дойде следващата криза, в годината завърщваща на 7?

Настоящата година завършва на 7. Това не е добър признак за фаталистите. Те припомнят, че най-големият спад в историята на Уолстрийт се случва през 1987-ма година (завършваща на 7). Малко по-късно, азиатската криза се случва през 1997-ма година, а финансовата криза стартира през 2007-ма година.

Та откъде може да дойде следващата криза през тази година?

Експерт прогнозирал финансовата криза: „Крийте се“ в злато!

Краткосрочните рискове за световната икономика се повишиха, според МВФ, като от там посочват поскъпналите цени на суровините, като сериозна заплаха за инфлация.

Инфлацията, макар и целена в момента, в исторически план винаги е „изкарвала акъла“ на централните банки по света, особено в Европа, които все още провеждат стимулиращи монетарни политики.

Какво ще се случи обаче, при заплаха от инфлация и ако Фед започне с по-агресивно повишение на лихвите, а пък ЕЦБ, сложи край на политиката си на обратно изкупуване на активи и политиката си на отрицателни лихви? Много е вероятно да видим тази година, а може би и през следващата…

Financial crisis

В допълнение, сериозен източник на заплаха е и политическата несигурност. Великобритания, тепърва ще уточнява условията за излизане от границите на ЕС, като те се очертават много тежки.

В допълнение в много от европейските страни, като Германия, Франция и Холандия, предстоят избори, които могат да направят ситуацията още по-непредвидима.

Искрата, която да доведе до разпалване на нова финансова криза, може да дойде и по направление на рекордната световна задлъжнялост. При ниво от 225% от БВП на света, частният и държавният дълг, отвъд финансовия сектор е при рекордно ниво, припомнят експертите от МВФ.

И макар дългът и неговото нарастване да стимулира ръста, той е сериозно бреме, както и изключителен източник на заплаха пред световната икономика. Всички видяхме през 2007-ма година, до какво може да доведе фалита на една водеща финансова институция.

Ултраниските лихви не помагат на банките да устоят потенциална финансова криза. Напротив, те изтискват маржина на печалбите им, като ги правят много по-чувствителни към външни шокове.

Та в обобщение, има много източници на заплаха за следващата година, които да я направят отново кошмарна за инвеститорите.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *