неделя , януари 22 2017
Начална Страница / Актуални / Откъде ще дойде следващата криза, в годината завърщваща на 7?

Откъде ще дойде следващата криза, в годината завърщваща на 7?

Следващата година завършва на 7. Това не е добър признак за фаталистите. Те припомнят, че най-големият спад в историята на Уолстрийт се случва през 1987-ма година (завършваща на 7). Малко по-късно, азиатската криза се случва през 1997-ма година, а финансовата криза стартира през 2007-ма година.

Та откъде може да дойде следващата криза догодина?

Експерт прогнозирал финансовата криза: „Крийте се“ в злато!

Краткосрочните рискове за световната икономика се повишиха, според МВФ, като от там посочват поскъпналите цени на суровините, като сериозна заплаха за инфлация.

Инфлацията, макар и целена в момента, в исторически план винаги е „изкарвала акъла“ на централните банки по света, особено в Европа, които все още провеждат стимулиращи монетарни политики.

Какво ще се случи обаче, при заплаха от инфлация и ако Фед започне с по-агресивно повишение на лихвите, а пък ЕЦБ, сложи край на политиката си на обратно изкупуване на активи? Много е вероятно да видим догодина…

Financial crisis

В допълнение, сериозен източник на заплаха е и политическата несигурност. Великобритания, тепърва ще започва преговорите си за излизане от границите на ЕС, които европейските лидери вече заплашиха, че ще са тежки за страната.

В допълнение в Италия предстои референдум, след който страната също може да поеме към „непредначертана територия“. Трябва да споменем и предстоящите президентски избори в САЩ, които също могат да изненадат по някакъв начин пазарите.

Искрата, която да доведе до разпалване на нова финансова криза, може да дойде и по направление на рекордната световна задлъжнялост. При ниво от 225% от БВП на света, частният и държавният дълг, отвъд финансовия сектор е при рекордно ниво, припомнят експертите от МВФ.

И макар дългът и неговото нарастване да стимулира ръста, той е сериозно бреме, както и изключителен източник на заплаха пред световната икономика. Всички видяхме през 2007-ма година, до какво може да доведе фалита на една водеща финансова институция.

Финансовият сектор, може и да се смята, като далеч по-стабилен и капитализиран към днешна дата, в сравнение с преди девет години, но случилото се с Deutsche Bank, най-голямата немска банка, посочи колко бързо нещата могат да излязат от контрол. Акциите на банката загубиха 62% от върховете си през 2015-та година.

Ултраниските лихви не помагат на банките да устоят потенциална финансова криза. Напротив, те изтискват маржина на печалбите им, като ги правят много по-чувствителни към външни шокове.

Та в обобщение, има много източници на заплаха за следващата година, които да я направят отново кошмарна за инвеститорите.

Провери също

недвижими имоти

Това са градовете с най-недостъпни имоти в света

Въпреки, че непрекъснато се говори колко скъпи са имотите в Лондон, или в Ню Йорк, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

plus500