четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Отличителните черти на акциите, които могат да умножат капитала ви по 100

Отличителните черти на акциите, които могат да умножат капитала ви по 100

Това, че много от водещите индекси по света са при рекордни стойности, не означава, че всички добри инвестиционни възможности са изчерпани. На пазара винаги ще има компании, които могат да ви донесат несметни печалби, като например да умножат инвестирания ви капитал по 100.

Три важни принципа, по пътя към финансовата грамотност

Ето и един пример. За периода между 1966 и 1982-ра година, индексът на сините чипове Dow Jones, се е запазил почти без промяна. За същия период обаче, е имало 187 компании, в които ако инвеститорите бяха насочили своите средства, те са щели да се умножат по 100 пъти.

Инвеститорите често се обръщат към факта, че съотношението „CAPE“, на широкия щатски индекс S&P 500, е било по-високо от това в момента, единствено три пъти в историята – преди кризите от 1929-та, 2000-та и 2007-ма година. И това ги тревожи сериозно…

И все пак, за тези, които не са се обезнадеждили и се опитват да открият следващата компания, която ще умножи средствата им по сто, ето какви са общите черти на тези компании.

Една такава компания е Southwest Airlines (LUV) донесла доходност от над 100 пъти за период от 10 години, с начало 1971-ва година. L Brands (LB), собственик на Victoria’s Secret, е направила това за осем години, с начало от 1978-ма година и мн. др.

Общото между двете компании е, че те са били малки в началото, с много потенциал за ръст на приходите им.

Например McDonald’s, с приходи от 25 милиарда през 2015-та година, не разполага с особено голям потенциал да удвои продажбите си през следващата година. Това означава, че ще трябва да продаде над 5 милиарда повече хамбургера.

Да се удвоят продажбите за година обаче, не е толкова недостижимо за една малка компания.

Те са развивали бизнеса си към международните пазари

Международните пазари са необятни и дават шансове на малки компании с уникални продукти за безкраен ръст.

Висока възвръщаемост на собствения капитал. Още една характеристика на крайно успешните компании. Почти всички компании, попадащи в списъка, се отличават с ROE от над 20%.

Реинвестирали са печалбите си, за да разрастват бизнеса си. Това е нормално, при положение, че ръста на бизнеса им е изключителен.

Намират се в бизнеси отличаващи се със сериозен ръст.

Както казва Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, за една компания е изключително трудно да регистрира в дългосрочен план ръст по-голям от този на сектора, в който се намира.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *