неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Банките в Европа обмислят драстични мерки срещу отрицателните лихви

Банките в Европа обмислят драстични мерки срещу отрицателните лихви

Колко време смятате, че могат да се задържат отрицателните лихви в Европа. Европейските банки се надяват това да не продължи много, като спекулират, че ще предприемат драстични мерки срещу този феномен.

Негативните лихви, които носят загуби за банките, когато държат средствата си в централната банка, карат все повече финансови институции да обмислят предприемането на контрамерки, според финансовото издание Financial Times.

Уорън Бъфет: Слагайте пари в матраците при отрицателни лихви!

В момента европейските банки не получават лихва, на държаните от тях средства в ЕЦБ, а на практика плащат комисиона от 0.4% за да правят това, благодарение на отрицателните лихви по депозитите. Това им носи сериозни загуби.

Bank-Tresor_32267818

Според данни на FT, отрицателните лихви струват на европейските банки сумата от 2.64 милиарда евро, от въвеждането им. А това е от лятото на 2014-та година насам.

Основната идея на отрицателните лихви е да се накарат банките да стимулират кредитирането, а не да държат депозитите си в рамките на ЕЦБ. Целта на подобни стимули е да се ускори ръста на икономиката.

Не е толкова лесно обаче, да се накарат банките да кредитират, като това до голяма степен зависи от активността на бизнеса. Или получава се една спирала.

Лари Флинк: Отрицателните лихви могат да са спирачка на ръста

В момента около 850 милиарда от средствата на европейските банки се държат в ЕЦБ.

Отрицателните лихви обаче, не са по вкуса на банките и те в момента започват да се оглеждат към по-старомодни начини за съхранение на огромния си паричен ресурс.

Това включва държането на средства във физически трезори. Такава практика са предприели от немската застрахователна компания Munich Re, откъдето държат около 10 милиона евро в трезори.

През юни стана ясно, че и друга немска институция, в лицето на втората най-голяма немска банка – Commerzbank, планира да съхранява физически кеш.

Все още не е ясно обаче, колко от кеша си банката може да съхранява в своите трезори.

Налице са известни проблеми с физическото съхраняване на подобен по размер кеш, свързани с необходимото пространство за това.

Според изчисления на Reuters, един милиард евро в 200-еврови банкноти тежи около пет тона. В момента в циркулация са над два трилиона евро, което е еквивалентно на около 10 000 тона банкноти.

Ситуацията допълнително се усложнява и от усилията на ЕЦБ да парира тези банкови усилия, с явната подкрепа на изтеглянето на 500-евровите банкноти от обръщение.

В допълнение банките ще трябва да плащат „солени комисиони“, за да съхраняват физически кеш в такива размери.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *