четвъртък , март 30 2017
Начална Страница / Актуални / Паундът с 31-годишен минимум, спрямо долара

Паундът с 31-годишен минимум, спрямо долара

Паундът се понижи до най-ниското си ниво от три десетилетия насам, спрямо долара, понижавайки се под нивата си след деня на референдума.

В допълнение британската валута се понижи до най-ниската си стойност, спрямо еврото от 2013-та година насам.

Един паунд равен на един долар до края на годината?

Поевтиняването на британската валута става реалност преди насрочената пресконференция на ръководителя на централната банка – Марк Карни, на която той се очаква да даде повече яснота относно бъдещата политика на ръководената от него финансова институция.

паунд

Паундът се понижи и в резултат на признаците за понижение на инвеститорското доверие. „Налице е много напрежение в нивата на търговията на британската валута“, коментира Ту Лан Нгюен, валутен стратег в Commerzbank AG in Frankfurt, цитиран от Bloomberg.

Паундът се понижи с 1.3% до 1.3115 спрямо долара, което бе най-ниската му стойност от 1985-та година насам, рано тази сутрин. Към момента британската валута се разменя минимално над дъното си – при 1.3125 долара.

Спрямо еврото, паундът загуби 1.1% до 84.82 пенса, или най-ниската му стойност от октомври 2013-та година насам.

Близо две трети от британския бизнес очаква икономиката на страната да изпадне в рецесия. Подобни коментари се очакват и от Карни, по-късно днес. Тези очаквания пък инициират прогнози за намаляване на лихвите от страна на централната банка, което е крайно неблагоприятно за британската валута.

„Слабостта на паунда е отражение на растящите опасения относно бъдещото забавяне на икономиката на Великобритания“, смята Лий Хардман от Bank of Tokyo-Mitsubish UFJ Ltd.

Провери също

печалба

Бягайте като „дявол от тамян“, когато чуете това от финансовия си консултант

Има някои фрази, които трябва да задействат „червената ви лампа“, когато чуете от „пазарни експерти“ …