сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Паундът с 31-годишен минимум, спрямо долара

Паундът с 31-годишен минимум, спрямо долара

Паундът се понижи до най-ниското си ниво от три десетилетия насам, спрямо долара, понижавайки се под нивата си след деня на референдума.

В допълнение британската валута се понижи до най-ниската си стойност, спрямо еврото от 2013-та година насам.

Един паунд равен на един долар до края на годината?

Поевтиняването на британската валута става реалност преди насрочената пресконференция на ръководителя на централната банка – Марк Карни, на която той се очаква да даде повече яснота относно бъдещата политика на ръководената от него финансова институция.

паунд

Паундът се понижи и в резултат на признаците за понижение на инвеститорското доверие. „Налице е много напрежение в нивата на търговията на британската валута“, коментира Ту Лан Нгюен, валутен стратег в Commerzbank AG in Frankfurt, цитиран от Bloomberg.

Паундът се понижи с 1.3% до 1.3115 спрямо долара, което бе най-ниската му стойност от 1985-та година насам, рано тази сутрин. Към момента британската валута се разменя минимално над дъното си – при 1.3125 долара.

Спрямо еврото, паундът загуби 1.1% до 84.82 пенса, или най-ниската му стойност от октомври 2013-та година насам.

Близо две трети от британския бизнес очаква икономиката на страната да изпадне в рецесия. Подобни коментари се очакват и от Карни, по-късно днес. Тези очаквания пък инициират прогнози за намаляване на лихвите от страна на централната банка, което е крайно неблагоприятно за британската валута.

„Слабостта на паунда е отражение на растящите опасения относно бъдещото забавяне на икономиката на Великобритания“, смята Лий Хардман от Bank of Tokyo-Mitsubish UFJ Ltd.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …