вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Актуални / Пазарът не може да върви само нагоре нали?

Пазарът не може да върви само нагоре нали?

Щатските индекси продължават с рекорд след рекорд. Инвеститорите, сякаш внезапно забравиха времената, когато пазарът бе цикличен и се движеше в две посоки, а посоката се определяше от вечната борба между „биковете и мечките“. Сега изглежда сякаш на пазара доминират почти изцяло биковете, а мечките са заспали „зимен сън“ дълбоко в хралупите си.

Корекцията, която можем да видим в САЩ ще бъде преписана на Тръмп?

Казано по друг начин, „време е да се страхуваш, когато всички са алчни“, ако следваме популярния инвестиционен съвет на Бъфет.

Какво може да изтървете, ако не сте на пазара в момента. Ръст от още да кажем пет процента, в най-добрия случай. Много е вероятно обаче, срещу залог с потенциална печалба от подобен процент, да трябва да сте готови бързо да отпишете 10% от средствата си, каквато може да е корекцията на индексите.

мечи пазар

Февруари е към своя край, като с пълна сила приближаваме, към европейските избори във водещи страни, потенциално повишение на лихвите през март, както и към правилото „продавай през май и си почивай“.

Индексът на сините чипове S&P 500, регистрира вече 89 поредни сесии без понижение от 1%. Нещо, което не се е случвало скоро.

В същото време все повече стават известните инвеститори, които предупреждават за предстояща волатилност, в светлината на силното повишение на индексите.

Съотношението цена-печалба на широкия индекс S&P 500 е само на около 8% от нивата си, достигнати през 1999-та година, или преди „пукането на технологичния балон“. Всички знаем, какво се случи в последствие…

Популярното съотношение на индекса е по-високо и от нивата отпреди финансовата криза от 2006-2007 година.

Налице е и сериозен дисбаланс между цените на суровините и нивата на индексите. Традиционно е схващането, че двата класа активи обикновено се движат в една посока, при очаквано силно представяне на световната и щатската икономика.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *