събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Нов рекорд за S&P 500, а сега накъде?

Нов рекорд за S&P 500, а сега накъде?

Широкият щатски индекс S&P 500 най-после съумя да намери пътя си към нов рекорд. Вчера индексът приключи с повишение от 0.34% до 2 137.16 пункта.

Това разгорещява споровете между анализаторите дали ще бъде поставено началото на по-нататъшен ръст за индикатора, или това ще е „скок на мъртва котка“ (ръст преди началото на по-сериозна корекция).

Ето една сделка с потенциално съотношение печалба-риск от 5

Има една цифра, която до голяма степен може да отговори на този въпрос. Тя е най-противоречивата стойност в момента и от нея може да зависи накъде ще се насочи широкия индекс в средносрочен план.

Коя е тя? Прогнозираният ръст на печалбите на щатските компании членове на S&P 500 за 2017-та година. Според изданието FactSet, консенсусните очаквания в момента са за повишение на този показател с 13.5% на годишна база.

През последните няколко седмици много от стратезите на Уолстрийт повишиха прогнозите си за ръст на печалбите.

ръст печалба

„В момента сме в ситуация, в която смятаме, че тазгодишните прогнози за ръста на печалбите на щатските компании са недостижими“, коментира Адам Паркър от Morgan Stanley.

„Не вярвайте на прогнозите. Ръстът на печалбите през следващата година най-вероятно ще са по-близо до 5%, а не до 14%“, коментира и Дубравко Лакос-Бухас, в писмо към клиентите на финансовата му институция.

„През последните десет години, консенсусните очаквания за ръст на печалбите за следващата година, обикновено са били ревизирани с около пет процентни пункта надолу впоследствие“, допълва още Бухас. „Предвид на факта, че прогнозата за ръст на печалбите от 14% се базира на нереалистични очаквания за повишение на приходите от 7% и ръст в маржина на печалбите от 50 базисни пункта, очакваме рязко понижение на прогнозите за следващата година“, смята още експертът.

Тази корелация определя движението на щатските индекси

Подобни коментари прави и Джонатан Голуб от RBC. „В исторически план консенсусните очаквания за ръст на печалбите се понижават с 1% от този период на годината нататък.

В допълнение Голуб посочва, че през последните 40 години, в 34 от тях прогнозите са били най-високи в началото на годината, като са завършвали далеч при по-ниски нива. В останалите шест години обикновено е ставало въпрос за периоди, следващи рецесии.

От Bank of America Merrill Lynch занижиха прогнозата си за печалба на индекса S&P 500, до 125 долара, или ръст от 7%. Това прави съотношението цена-прогнозирана печалба на индекса от 17.1, или с около 10-на процентна над средните в исторически план нива.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …