неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Кои страни ще спечелят и кои ще загубят от избора на новия президент Тръмп?

Кои страни ще спечелят и кои ще загубят от избора на новия президент Тръмп?

Доналд Тръмп е 45-я щатски президент. Какви ще са последствията от Тръмп като президент, тепърва предстои да видим, а по-късно и да се правят оценки. Дотогава, може само да се гадае.

Тръмп президент – може да създаде добри възможности за инвестиции

От предизборната кампания на Тръмп обаче, могат да се вадят някои заключения, относно потенциалните печеливши и губещи страни, от евентуалните му политики. А ето и кои страни се очаква да спечелят и кои да загубят от избора на Тръмп.

Започваме първо с печелившите:

Русия

русия

Руският президент Путин бе първият, който поздрави новия американски лидер за победата му. И това не е случайно. Тръмп нееднократно се изказваше позитивно за руския президент, относно авторитарния му стил на управление.

Русия се надява да работи в тясно сътрудничество със САЩ, за намаляване на икономическите санкции и рестрикции, наложени на страната от световните организации, във връзка с кризата в Украйна.

Великобритания

британски пазар

Подобно на избора за напускане на ЕС и изборът на Тръмп, до голяма степен бе следствие на популизъм. В тази насока, още преди да бъде избран, Тръмп многократно изразяваше подкрепата си за напускането на Великобритания. Сега, когато и двете неща са факт, Тръмп може да потърси по-задълбочено сътрудничество с Великобритания, в процеса на преговорите й за напускане на ЕС.

Найджъл Фараж, архитектът на излизането на Великобритания от ЕС, вече заяви желанието си за по-тясно сътрудничество с Тръмп, като се срещна с новоизбрания щатски президент. Великобритания се надява за сключване на специални условия за търговия със САЩ, когато напусне ЕС.

Израел

Отдавна се знае, че отношенията между Обама и Натаняху, не са особено добри. Според Израел, администрацията на Обама е договорила опасна сделка относно ядрената политика на Иран. Дъното в отношенията между двамата бе достигнато, когато Натаняху отиде в САЩ, за да изнесе реч пред Конгреса, без да синхронизира действието си с Обама.

Очакванията са, че може да има съществено стопляне в отношенията между САЩ и Израел, под управлението на Тръмп.

И губещите се очаква да са:

Украйна

Напълно логично, потенциалното стопляне на отношенията между САЩ и Русия, ще е за сметка на Украйна. Експерти прогнозират дори, че руската офанзива може да се възстанови.

Тръмп не еднократно е заявявал още, че никоя страна не може да разчита на това да е защитавана от САЩ, без да плаща за това.

Мексико

Един от най-големите губещи от Тръмп като президент е Мексико. Списъкът от потенциалните негативи за Мексико е твърде дълъг, за да бъде изброен. Само ще споменем плановете на Тръмп за изграждането на физическа стена с границата с Мексико. В допълнение мексиканското песо, бе масирано разпродавано от инвеститорите, след изборната победа на Тръмп.

Иран

Тръмп нееднократно нарече сделката с Иран, относно ядрената политика на страната, като „най-лошата сделка в историята“, като обеща да я ревизира, ако стане президент.

Наскоро западни компании започнаха да инвестират в петролния сектор в Иран, като страната разчиташе да привлече около 200 милиарда инвестиции. Това обаче, може бързо да се промени, ако видим промяна на условията по направената сделка със страната…

Китай

китайски пазар

Тръмп обеща да сложи етикет на Китай, като „валутен манипулатор“ в първия ден, в който влезе в Белия дом. Китай често е обвиняван за „нечестни търговски практики“ и основна причина за загубата на американски работни места. Китай е основен търговски партньор на САЩ, както и държател на щатски държавни ценни книжа.

Нарушаване в настоящия баланс в отношенията между двете страни може да има сериозни последици, както за двете икономики, така и за световната икономика, прогнозират експерти.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *