вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Най-печелившите и най-губещите ETF-и от началото на бичия пазар в САЩ

Най-печелившите и най-губещите ETF-и от началото на бичия пазар в САЩ

Щатските пазари, се радват на един от най-дългите си „бичи пазари“ в историята. Стартирало през март на 2009-та година, повишението на индексите, ги отведе при нови рекордни стойности.

И докато инвеститор, насочил средствата си към широкия щатски индекс S&P 500 е учетворил средствата си, за посочения период, има един индексен фонд, който е реализирал близо двойна на тази доходност.

Става въпрос за индексния фонд Guggenheim S&P Smallcap 600 Pure Value, донесъл доходност за инвеститорите в размер на 675.97% от март 2009-та година до момента, на фона на 281.87% повишение за индексният фонд, базиран на широкия индекс – SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY).

Посоченият индексен фонд е и най-добре представящия се през последните над седем години, сред ETF-ти.

Някои неща за парите, които ако научите, ще са ви от полза цял живот

Това е един относително малък фонд, с активи на стойност едва 232.7 милиона долара, според данни на FactSet, като се търгуват средно по около 40 000 акции от фонда. Той е фокусиран основно върху малки и средноголеми компании, с ниски съотношения цена-печалба.

Вторият най-добре представящ се индексен фонд, за разглеждания период, отново е на Guggenheim и отново е ориентиран към стойност. Става въпрос за Guggenheim S&P 500 Pure Value ETF, донесъл доход за инвеститорите от 634.8% от дъното на пазара през 2009-та година.

etf

Третият най-доходоносен индексен фонд е PowerShares Nasdaq Internet Portfolio, който е донесъл доход на инвеститорите в размер на 566.7%.

Интересен е фактът, че индексният фонд SPY е на 180-та позиция, сред 563-те следени индексни фонда, или в първата третина. Това за пореден път повдига въпроса относно качеството на индексните фондове.

На противоположният фронт, два от десетте най-губещи индексни фонда, са били такива, базирани на индекса на волатилността VIX. Най-губещ в класацията е фондът Barclays Bank PLC iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures. Той е донесъл загуба на инвеститорите в размер на 99.9% за разглеждания период.

Следва iPath Bloomberg Natural Gas Subindex Total Return ETN, загубил 97.66% от инвеститорските средства и Barclays Bank PLC iPath S&P 500 VIX Mid-Term Futures, със загуба от 91.9% за инвеститорите.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *