Начална Страница / Актуални / Как да определите пенсионните си цели?

Как да определите пенсионните си цели?

Ако искате да планирате добре пенсионирането си, то първо трябва да стартирате от личните си нужди, възможности и предпочитания.

Ясно е, че не можем да разчитаме на държавна пенсия от 250-300 лева, която освен всичко е и много несиугрно дали ще я има (предвид на рисковете и недостига в пенсионната ни система), така че трябва по-отрано да започнем да се подготвяме.

Искате пенсия от 1000 лева на месец, ето какво трябва да направите

За да се подготвите правилно обаче и правилно да зададете финансовите си цели, трябва да отговорите на няколко ключови въпроси.

Колко дълго искате фондовете да ви издържат?

Средната продължителност на живот в момента е около 82 години. Тя е различна в различните страни по света, но тенденцията е на непрекъснато и постоянно повишение. Много е възможно, ако заложите в изчисленията си подобна възраст обаче, да се окаже, че ще надживеете средствата си.

pensioneri-768x461

Ето защо винаги е добре да планирате по-дълъг период, в който ще имате нужда от пенсионни спестявания. По-добре да оставите средства зад гърба си, за своето семейство, отколкото да изпитвате недостиг на старини и да разчитате на помощта на другите.

Да съобразите факторите, които работят срещу вас

Това са тегленията и инфлацията. От 1920-та година насам например, средната инфлация в САЩ е била близо 3%.

home-price

Един долар през 1920-та година, е купувал същото, каквото купуват 11.74 долара в САЩ през 2015-та година. Не се поддавайте на измамното усещане, че инфлацията в дългосрочен план ще е изключително ниска, подобно на тази в момента.

И докато можете да имате нужда от 10 000 лева на година, за да живеете нормално у нас през тази година, то тази цифра след двадесет години, може да е вече 20 000 лева на година.

В допълнение, всяко теглене от пенсионната ви сметка ще има негативно въздействие върху бъдещите ви средства. А планирани и непланирани разходи винаги могат да се наложат.

Какво искате да оставите на семейството си?

Важно е да обмислите и какво възнамерявате да оставите на семейството си след себе си. Това може да наложи повишаване на заделяните суми.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *