понеделник , януари 23 2017
+500
Начална Страница / Актуални / Всъщност пенсионната възраст се понижава последните 100 години (в развитите страни)

Всъщност пенсионната възраст се понижава последните 100 години (в развитите страни)

Много се негодува срещу повишението на пенсионната възраст у нас и по света. Всъщност трябва да имате в предвид следното, последните сто години, пенсионната възраст в развитите страни на практика се понижава, според изследване на Bank of America Merrill Lynch.

Вижте още: Искате пенсия от 1000 лева?

В допълнение постепенното повишение на пенсионната възраст се налага, поради една основна причина – пенсионните системи дори на развитите страни няма как да издържат, в условията на застаряващо население и значително увеличаване на продължителността на живота, последните сто години.

pension

Последното може да се види спокойно от графиката на BAML, по-горе.

За успокоение можем да кажем, че ситуацията в развитите страни преди 100 години е била далеч по-лоша. През 1 900-та година например, средната очаквана продължителност на живот (при раждане) е била 47 години, докато хората са се пенсионирали едва на 76 години.

Започва постепенно понижение на пенсионната възраст, за да стигне тя до 64 години в развитите страни през 2010-та година, при дъно от 63 години през първото десетилетие на настоящия век.

Ако заделяте 58 лева на месец, можете да се пенсионирате милионер

В условията на значителното понижение на пенсионната възраст през последните сто години – от 76 на 64 години, очакваната продължителност на живот е нараснала от 47 на 79 години.

Senior couple (60s) sitting on wooden deck with water view.

Казано по друг начин, за да издържат пенсионните системи на развитите страни (както и нашата), със сигурност ще ставаме свидетели на по-нататъшно сериозно повишение в пенсионната възраст през следващите десетилетия.

В противен случай, налице са сериозни рискове въобще да не взимаме никакви пенсии (при фалит на пенсионната система).

Т.е. пригответе се за дълга работа и пенсиониране отново на 70 години, ако в момента сте в разгара на трудоспособната си възраст…

Провери също

милиардери

Искате ли да знаете дали ще станете богат?

Има една поговорка, че „всички се раждаме равни“. Както се казва обаче, някои се раждат …

plus500