събота , май 27 2017
Начална Страница / Актуални / Всъщност пенсионната възраст се понижава последните 100 години

Всъщност пенсионната възраст се понижава последните 100 години

Много се негодува срещу повишението на пенсионната възраст у нас и по света. Всъщност трябва да имате в предвид следното, последните сто години, пенсионната възраст в развитите страни на практика се понижава, според изследване на Bank of America Merrill Lynch.

Вижте още: Искате пенсия от 1000 лева?

В допълнение постепенното повишение на пенсионната възраст се налага, поради една основна причина – пенсионните системи дори на развитите страни няма как да издържат, в условията на застаряващо население и значително увеличаване на продължителността на живота, последните сто години.

pension

Последното може да се види спокойно от графиката на BAML, по-горе.

За успокоение можем да кажем, че ситуацията в развитите страни преди 100 години е била далеч по-лоша. През 1 900-та година например, средната очаквана продължителност на живот (при раждане) е била 47 години, докато хората са се пенсионирали едва на 76 години.

Започва постепенно понижение на пенсионната възраст, за да стигне тя до 64 години в развитите страни през 2010-та година, при дъно от 63 години през първото десетилетие на настоящия век.

Ако заделяте 58 лева на месец, можете да се пенсионирате милионер

В условията на значителното понижение на пенсионната възраст през последните сто години – от 76 на 64 години, очакваната продължителност на живот е нараснала от 47 на 79 години.

Senior couple (60s) sitting on wooden deck with water view.

Казано по друг начин, за да издържат пенсионните системи на развитите страни (както и нашата), със сигурност ще ставаме свидетели на по-нататъшно сериозно повишение в пенсионната възраст през следващите десетилетия.

В противен случай, налице са сериозни рискове въобще да не взимаме никакви пенсии (при фалит на пенсионната система).

Т.е. пригответе се за дълга работа и пенсиониране отново на 70 години, ако в момента сте в разгара на трудоспособната си възраст…

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …