Начална Страница / Актуални / Пет причини да ползвате банковите карти, вместо пари в брой

Пет причини да ползвате банковите карти, вместо пари в брой

Ако питате Минималистите (The Minimalists), кредитна карта хич и не ви е нужна в живота. Ако питате Левон Хампарцумян, главния изпълнителен директор на най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк, картата един ден дори ще изчезне като инструмент за плащане. Засега обаче тя е безспорно най-удобният и полезен начин за плащане в ежедневието като алтернатива на кеша. Ето няколко причини за това, дадени от експертите на УниКредит Булбанк:

Какви са предимствата и недостатъците на кредитните карти?

1. Парите са мръсни

мръсни пари

Буквално. В средностатистическата банкнота има 26 000 бактерии според проучване на Оксфордския университет. Вирусите издържат по тях около 48 часа, а грипният вирус (сезонът започна!) издържа 17 дни, по данни на Southern Medical Journal. Пак там – в книжните пари има повече бактерии от тоалетна чиния. В Америка пък по голяма част от банкнотите има следи от кокаин. Картата се ползва единствено от собственика си. Употребата й вместо кеш не отменя нуждата от редовното миене на ръце, разбира се.

2. Крадците дебнат

крадция на пари

Всеки пътуващ с градския транспорт знае усещането от това да стискаш чантата си и гузно да подозираш всеки, навлязъл в личното ти пространство заради резкия завой или спирка. Крадците дебнат точно такива моменти и ни превръщат в параноици дори без нужда. Затова, вместо да треперим на портмонето, картата е по-добър вариант. Безполезна е за крадците, стига ПИН-ът да не е удобно залепен на нея. Винаги може да бъде спряна с едно обаждане в банката.

3. Парите заемат място

пари

Всеки според възможностите си: в картата може да има 20, 200, 2000, 20000 лева… Представете си обема им в банкноти. В една дамска чанта е като в автобус 280 за Студентски град – винаги може повече. Но нужно ли е? По-добре вземете чадър.

4. Оръжие за борба със сивата икономика

сива икономика

Ако не знаете как точно да се борите със сивата икономика, ето едно достъпно и лесно оръжие – вземете си банкова карта и навсякъде искайте да платите по този начин. Плащанията с карта винаги са на светло, защото минават през банката. Търговецът отчита реален оборот и плаща данъци според законите.

5. По-голям мол от интернет няма

онлайн пазаруване

Там няма и каса за плащане в кеш. Остава предупреждението – пазаруването с мярка. Експерти препоръчват за интернет пазаруване да ползваме отделна карта от тази, свързна със заплатата ни. В интернет обикновено искат кредитна карта, но добрите банки издават и дебитни карти, които интернет приема като кредитни. В дебитната карта ограничението идва от сумата в наличност. Така отпада страхът, че в някой сайт може да се злоупотреби с целия кредит по кредитната карта.

Бонус причина: Банките и картовите оператори насърчават издаването на карти и непрекъснато правят различни подаръци и промоции – екскурзия до фестивала в Кан, билет за UEFA Champions League, шопинг в Милано, предметни награди… Приемаме, че читателите тук сте късметлии. Приятно разплащане!

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …