неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Пет стъпки, в подготовката ви за „мечи пазар“

Пет стъпки, в подготовката ви за „мечи пазар“

Пазарът не се движи само в една посока. Колкото по-рано го осъзнаете и се подготвите, толкова по-добре. Не, това не означава да излезете от пазара и да закриете позициите си, защото ръста му може да продължи още неопределено време.

Добре е обаче, да настроите портфейла си за потенциална корекция. Ето пет стъпки, как да направите това:

1. Направете портфейла си по-консервативен

кристална топка

Става въпрос за алокацията ви към активите. Проверете какво е съотношението акции към облигации. Разгледайте какво е теглото на пазарите към които имате експозиции и намалете относителния дял на по-рисковите пазари – като развиващите се например. Повишете кешовите си позиции, за сметка на позициите си в акции.

Не забравяйте простото правило на Бенджамин Граам – „инвеститорите не бива да държат в акции повече от 80% и по-малко от 20% от портфейла си“.

Може би моментът не е лош да се насочите да сте по-близо до долната посочена граница.

2. Насочете се към инвестиции в по-големи компании, за сметка на по-малките

Историята сочи, че акциите на „сините чипове“ се представят по-добре в моменти на корекции и пазарни сривове, в сравнение с акциите на малките компании. Тук става въпрос за компании с пазарна капитализация от над 100 милиарда долара…

3. Изберете акции на „стойностни компании“, пред такива ориентирани към ръст

5-will-value-stocks-finally-start-outperforming

Компаниите ориентирани към ръст са тези, чиито печалби растат по-бързо от средните. Стойностните компании от друга страна са относително по-евтини на база финансови съотношения като цена-печалба, цена-продажби и цена-счетоводна стойност.

Стойностните акции, традиционно предлагат по-голяма защита от тези ориентирани към ръст, при „мечи пазари“.

4. Ориентирайте се към дивидентни компании

Някои компании се развиват толкова бързо, че имат нужда да използват целия си генериран паричен поток за да инвестират в разрастването си. Други, по-зрели компании, връщат голяма част от приходите си на инвеститорите под формата на дивидент. Дивидентните компании се представят по-стабилно в периоди на спад.

5. Затегнете стоповете си

Може би е добра идея да приближите малко „пълзящите си стопове“ към настоящата цена. Например стоп в рамките на 20%, който покрива изискването за навлизане в „мечи пазар“ може би не е лошо решение. Така ще предпазите портфейла си от по-значими загуби, при евентуална по-дълбока корекция.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *