вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Пет хитрини, за да получите по-висока заплата

Пет хитрини, за да получите по-висока заплата

Заплатата е основен източник на доходи за основната част на хората по света. В тази насока е критично тя да е на максималното ниво, на което може да бъде.

Вижте още: Искате да имате висока заплата? Добре е да имате богати родители…

Не веднъж сме говорили за стойността на парите във времето. А сега се опитайте да сметнете, каква сума би се натрупала от това, че не са ви дигнали заплатата със 100 лева преди 15 години.

Ние ще ви помогнем… – по-беден сте с 31 386 лева (при доходност от 7%).

Или, ако си бяхте поискали и ви бяха дигнали заплатата, или пък се бяхте преместили на друга работа със 100 лева по-висока заплата, щяхте да сте спестили за това, да си купите нов автомобил например.

Ако сме успели да ви мотивираме и вече сте се запътили към интервю за нова работа, ето пет неща, които ще ви помогнат, когато преговаряте за по-високо възнаграждение:

Не приемайте първата оферта, която ви направят

negotiate-your-first-job-offer

Да приемете първата оферта, която ви направят, особено ако тя е ниска, е сериозна грешка. Имайте в предвид, че можете да не видите скорошно повишение в заплатата си на новото място или ако видите такова, но сте от ниска база, то само ще направи възнаграждението ви нормално.

Вижте още: Ето защо не изкарвате повече пари на работа

Работодателите винаги си оставят малко място за преговори с кандидатите, които са им допаднали в най-висока степен, така че, ако сте сред тях не проигравайте картите си.

Не лъжете за настоящата си заплата

lie salary

Ако сте на интервю за работа и ви попитат какво е било възнаграждението ви до момента, бъдете искрени и не лъжете, съветват експертите.

Може да сте изкушен да кажете по-висока стойност от тази, която сте получавали, но рискувате да ви хванат в лъжа, която да подкопае доверието във вас. На първо място не забравяйте, че когато поскъпвате на работа, работодателят ще види предходното ви възнаграждение в трудовата ви книжка и на второ, той може да се познава с предишния ви работодател и да направи проверка.

Използвайте граници

заплата

Най-вероятно ще ви питат каква заплата очаквате. Това е с цел обикновено да ви платят възможно най-малко, или някъде посредата на диапазона, който сте казали. Затова не давайте конкретна цифра като отговор на този въпрос, а винаги използвайте определен диапазон. Подгответе се добре, вижте какво получават хора на конкурентни позиции в други компании.

Използвайте добър тон

NegotiationDiaries_Blog

Изключете емоциите, когато си искате повишение или говорите за заплатата си на новото работно място. Не използвайте думи, като „смятам“, „мисля“, или дори „заслужавам“, съветват специалистите по подбор на пазара. Вместо това, използвайте позитивен тон в разговора и се опитайте да изразите благодарност и вълнение от това, че работите в компанията.

Упражнявайте се

Много хора изпитват неудобство, когато говорят за пари. Това не е разговор, който трябва да спечелите, а такъв, който да проведете хладнокръвно и без емоции. И понеже това е изключително трудно – упражнявайте се. С половинката си, с приятел, пред огледалото. Добре е да чувате как изричате фрази, които иначе ви притесняват.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …