сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Пет вещества към които в най-голяма степен се пристрастяваме

Пет вещества към които в най-голяма степен се пристрастяваме

Да се класифицират веществата, в зависимост от степента на пристрастяване към тях, е много трудна задача. Въпреки това, група експерти по „пристрастяването“, сред които и Royal College of Psychiatrists правят класиране на веществата към които в най-голяма степен се склонни да се пристрастяваме.

Ето как изглежда класацията, публикувана от финансовото издание Business Insider:

1. Хероин

virtual-reality-will-help-heroin-addicts

Тази субстанция е най-пристрастяваща. Мозъкът, преобразува хероина в морфин, който се свързва с молекулите на клетките и въздейства върху възприятието ни на болка, като в същото време води до повишена доза еуфория.

Предозирането с това наркотично вещество обаче, води до смърт, тъй като забавя и дори може да спре дишането.

2. Кокаин

кокаин

За секунди, кокаина изпълва мозъка ни с веществото допамин, което ни кара да се чувстваме добре. Приятното усещане е толкова силно и мощно, че ни кара лесно да се пристрастяваме към него.

Направени изследвания в лаборатории сочат, че кокаина е толкова пристрастяващ, че кара животни да предпочитат кокаина пред храната, докато не умрат от глад. Доказано е, че кокаина засяга части на мозъка ни свързани с паметта, което го прави и толкова пристрастяващ.

3. Никотин

никотин

Основната съставка на цигарите – никотина, се доставя на мозъка, десет секунди след вдишване. И понеже ефектът на никотина изчезва много бързо, според експертите, това кара пушачите да прибягват към вредния навик по-често и да се пристрастяват към него.

4. Барбитурати

барбитурати

Тези субстанции, които все още се предписват за временна употреба и за лечение на нервност безсъния и депресионни състояния, блокират някои химически вещества в мозъка ни. В ниски концентрации, те водят до еуфория, но в по-големи концентрации могат да доведат до подтискане на дишането и дори смърт.

5. Алкохолът

алкохол

Алкохолът води до забавяне на мисленето, дишането и сърдечния ритъм. В допълнение той води до състояние на еуфория. Това до голяма степен обяснява и пристрастяването към него.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *