сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Пловдив, новият инвестиционен „хъб“ на България?

Пловдив, новият инвестиционен „хъб“ на България?

Вторият най-голям град в България, с население от 350 000 души, се отличава не само с богата история, но отчита и така дългоочаквания от години подем, коментира финансовото издание Financial Times.

Според Георги Стоев, местен икономист, чуждестранни инвеститори са налели около 4 милиарда евро в Пловдив и около града от 2011-та година насам, след дълъг период на икономическа стагнация и последвалото присъединяване на България към ЕС.

Постигнатото от града, сочи какво може да се случи, когато доверието към една страна се повиши. Според Стоев, имиджът на България за „див Запад“, се е променил съществено, след присъединяването към Европейския Съюз.

пловдив

В резултат Пловдив се отличава с ниво на безработица от 4.9%, или далеч под средната за страната от 8.1%. Сериозните инвестиции в логистични центрове, както и производство на авто-части и софтуер, е съдействало за това градът да се отличава от останалите части на страната.

Един пример за доброто развитие на града може да се даде с гръцките инвеститори. Въпреки, че основна част от тях, в банковия сектор и секторът на недвижимите имоти се оттеглиха, следствие на задълбочилата се криза в Гърция, някои големи гръцки търговци преместиха централите си в Пловдив. Причината – да се облагодетелстват от плоския данък от 10%, както за бизнеса така и за индивидуалното подоходно облагане. Това е най-ниската данъчна ставка в ЕС.

„Първоначално приемахме Пловдив, като място за нискотехнологично производство без надежда за особена модернизация“, коментира представител на гръцка строителна компания. „Нещата обаче се оказаха далеч по-различни от тези очаквания“.

Според Стефан Стоянов, областен управник отговарящ за инвестициите, катализатор за израстването на града в очите на инвеститорите е било не само приемането на страната в ЕС. Седем общини, са се отказали от това да се конкурират за инвестиции и са се обединили с местни бизнесмени за създаването на бизнес и индустриална зона – известна в момента като икономическа зона Тракия.

Пламен Панчев, основател на Sienit Holdings, местна строителна компания бе сред първите предприемачи, закупили големи лотове земеделска земя в покрайнините на Пловдив и започнал да преговаря с потенциални инвеститори за създаване на индустриална зона.

„Когато започнахме, индустрията бе в колапс, хората не обработваха земите, младите емигрираха в търсене на работа. Аз и моите родители обаче, бяхме убедени в бъдещето на Пловдив“, коментира Панчев, пред FT.

„Привлякохме някои водещи европейски бизнеси, особено от Централна Европа“, коментира още Панчев, визирайки компании като швейцарската инженерна група ABB, немската верига от супермаркети Kaufland и логистичната група DB Schenker.

„В Пловдив има добра база от талантливи хора с добри умения, налице са опитни инжинери, качествени кадри за контрол на качеството и специалисти в областта на логистиката“, коментира Томи Вер Елст, генерален мениджър на Sensata Technologies, щатска компания произвеждаща сензори за висока температура за европейската автомобилна индустрия. „Пазарът на труда обаче, започва да става доста конкурентен“, допълва още експертът.

И други експерти започват да предупреждават за потенциалните проблеми с персонала, които могат да стават все по-голямо предизвикателство пред инвеститорите. Павел Екзекиев, партньор във венчърния капиталов фонд Neveq Capital, също предупреждава, че конкуренцията за привличане на технологични инвестиции става все по-голяма. Конкуренция се среща и от други водещи градове в България като Варна и Велико Търново.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *