Начална Страница / Актуални / Погрешни схващания за парите в някои популярни БГ-песни

Погрешни схващания за парите в някои популярни БГ-песни

Сигурно се заслушвате от време на време в текстовете на българските песни. В такъв случай, няма как да не забелязвате някои странни неща, които са застъпени в тях.

На нас лично, ни правят впечатление неща свързани с парите и погрешните неща, които те залагат в поколението на младите. Сега ще споделим някои от най-грубите грешки в няколко популярни в момента песни.

Ето колко трябва да пестите на година, за да станете милионер?

В популярната песен „SETAABRAT“ на Pavell & Venci Venc’, няма как да не отбележим, че в основата на текста става въпрос за пари… И по-точно за „първия милион“.

И докато изпълнителите са прави, че първият милион е може би най-труден за изкарване, в текста се казва „евро или йени, долари залени…“.

долар, йена

И тук е първата основна грешка в текста. Всъщност, ако първият милион е в йени, то въз основа на курса на йената, спрямо долара, това прави едва 9 776 долара. Както се вижда сумата е далеч под един милион долара и с нея изпълнителите едва ли ще имат възможност да си купят много неща.

Когато един милион йени се приравни към евро, сумата дори намалява още повече – до 8 695 евро. Изразени в левове, един милион йени се равняват на 17 000 лева.

Така, че можем да кажем на изпълнителите, че определено не е едно и също дали първия милион ще е в евро, или в йени…

Малко по-късно в същата песен ще чуем „дай ми първия милион и гледай как ги правя седем“.

Всъщност това е една доста амбициозна цел… Макар и в текста да не се казва за колко точно време един милион ще бъде превърнат в седем милиона, в слушателя остава усещането, че това ще стане сравнително бързо, или най-малкото е лесно.

уорън бъфет

Само трябва да уточним, че някои от най-добрите инвеститори в света реализират средна-годишна доходност от 20% в дългосрочен план.

Как да инвестирате като Уорън Бъфет

Или казано по друг начин, за да се превърне един милион – в седем, при подобна доходност (която пак казваме е почти нереално да се очаква за един по-дълъг период от време), то на Pavell & Venci Venc’ ще са им необходими десет години и половина. Едва ли точно това е усещането в слушателите на песента.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

3 коментара

  1. Забравих най-важното: само онзи, който има знанията и уменията да натрупа сам първият милион може да го направи седем. Всеки , на когото просто му се дадат тези пари ги изхарчва и след това отново е беден. Няма богат тото милионер по света. Направете си справка 🙂

  2. А най-лошото внушение е : „дай ми първият милион…“ . Дай ми! Бедните имат нагласата да им се ДАВА. Някой друг да им даде, някой друг да им оправи живота, някой друг да им помогне, някой друг да свърши работата. Затова са и бедни. Този, който има уменията и знанията , и е положил нужният труд да СПЕЧЕЛИ един милион едва ли ще му мине през ума да го ДАДЕ на който и да било. Условията на живот е отговорност на всеки един човек. Само ти самият можеш да спечелиш парите си, не очаквай някой друг да ти ги дава.

  3. Има една поп-фолк песен със заглавие „Ах тези пари“ (изпълнителката е Ивана). Има много интересно схващане и интерпретиране на ролята на парите в живота ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *