петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Помните ли какво се случи с петрола през февруари? (същото се оформя при S&P 500)

Помните ли какво се случи с петрола през февруари? (същото се оформя при S&P 500)

Инвеститорите имат къса памет. Това по-често им създава проблеми обаче, отколкото да им помага.

Помните ли какво се случи с петрола през февруари? Да, това беше само преди пет месеца, а тогава при нива под 30 долара за барел всички говориха, как ще видим 20 или дори 10 долара за барел до края на годината.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

Новина от 18-ти януари – „Петролът се понижи до 28 долара за барел. Икономистите от  Royal Bank of Scotland смятат, че петролът може да се понижи до 16 долара за барел, докато експертите от Standard Chartered прогнозират, че петролът може да удари 10 долара за барел“ (bbc.com). И много много други подобни, точно когато петролът достигна своете дъно…

oil

Последва обаче силно поскъпване на суровината, отвела я само за три месеца при нива над 50 долара за барел, или ръст от над 60%.

Това повишение в „известна степен“ промени нагласите на пазарните наблюдатели и те изведнъж започнаха да говорят, че ръстът в цената на суровината ще продължи (поредно доказателство как „експертите“ често говорят едно, а мислят и правят съвсем друго).

Как големите оператори могат да манипулират малките инвеститори при S&P 500?

Какво се случва в момента с щатските индекси?

Регистрират нови върхове, а все повече анализатори започват да говорят, как редки технически индикатори могат да съдействат за това, широкият индекс да продължи силно нагоре.

Последното подобно предупреждение дойде от водещата финансова институция в лицето BofA – „Много рядък сигнал може да изпрати S&P 500 към 2 400 пункта“.

щатски индекси

Всъщност много е възможно индексът да продължи още нагоре. Все пак в момента купуват индивидуалните инвеститори, които масово закриват късите позиции (със сериозни загуби), които бяха открили или откриваха след референдума във Великобритания.

Ще кажете „и Сорос също е къс, при това от много по-ниски нива“. Да, но Джордж Сорос може да си ползвали пазарът да мръдне срещу него с повече от 10%.

Това е така, първо защото Сорос не е ползвал ливъридж (или поне не много) или заемен капитал за да скъсява, второ защото в портфейла му има и дълги позиции, които до голяма степен частично неутрализират загубите му. Трето, защото дори и да не познае, Сорос може да си позволи да загуби примерно 20% от своето благосъстояние и пак ще разполага с десетки милиарди долари.

С тази привилегия обаче, индивидуалните инвеститори не разполагат. Основната причина, разбира се крие в самите тях – ползват неразумен размер на заемен капитал.

Т.е. за малките инвеститори, ползвали ливъридж от да кажем 30 пъти (заели са позиция 30 пъти по-голяма от капитала им, със заем от брокера си), три цяло и три процента повишение на S&P 500 се превежда за тях като 100% загуба на средствата им. Най-вероятно сами се досещате в кой джоб ще попаднат тези средства…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …