неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Примката за световната икономика се затяга, финансова криза все по-неизбежна

Примката за световната икономика се затяга, финансова криза все по-неизбежна

Темата на деня ще е решението на Фед относно лихвите. Отвъд конкретното решение обаче, добре е инвеститорите да гледат малко по-далеч в бъдещето. А опасностите ги дебнат по много направления.

Какво ще направи Фед е без особено значение, защото световната икономика става заложник на собствения си „успех“, доколкото слабия ръст и стабилизирането във всички водещи региони може да се определи като такъв.

Какво ще направи Фед при следващата рецесия?

Нека да погледнем как стоят нещата с лихвите и перспективите пред централните финансови институции по света.

Ниските лихви в САЩ, дори и да започнат да се повишават, едва ли това ще стане бързо и агресивно. Фед държи вече около 35% от обществения дълг на САЩ, а лихвите едва ли ще скочат толкова бързо, че да може резерва да реагира на следващите трудности за икономиката с политика на понижение на лихвите.

А такива трудности могат да дойдат по направление на финансовите институции.

щатски дълг

Какво остава – програми за „обратни изкупувания“, които ще са доста по-трудни за изпълнение в среда на рекордно притежаване на собствен дълг и рекорден баланс за резерва.

Или казано по друг начин, ще трябва да се търсят нестандартни решения, отвъд познатите в момента… А подобно поредно навлизане в „неначертана“ територия не е ясно какви ефекти ще постигне.

Нещата за ЕЦБ не са „по-цветущи“. При приключване на програмата на ЕЦБ и потенциалното й удължаване с още шест месеца, отвъд март на следващата година, ЕЦБ ще натрупа подобен по размер на Фед „баланс“ по пасивите си, като може дори и да е по-висок.

В среда най-вероятно на все още отрицателни лихви или поне близки до нулата и тук ще липсва резерв за въздействие върху икономиката с намаляване на лихвите.

А дълго време на подобни ниски и дори отрицателни лихви определено ще „изтощи“ до краен предел банковата система в Европа, която и без това е в доста лошо състояние, особено в страни като Италия.

Или банките могат да станат „заложник“ на усилията на централните банки да стабилизират икономиката, като много от тях може и да не издържат на натиска и изискванията от инвеститорите рискови премии да държат облигациите им.

Т.е. напълно е възможно всички усилия за стабилизиране на икономиката с предприеманите монетарни мерки да вкарат света в нова финансова криза… Колкото и парадоксално да звучи това.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *