неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Проблеми и перспективи пред България, в светлината на БРЕКЗИТ

Проблеми и перспективи пред България, в светлината на БРЕКЗИТ

Специалистите от УниКредит Булбанк, очертаха проблемите и перспективите пред българската икономика и страните от ЦИЕ в светлината на потенциалното излизане на Великобритания от границите на ЕС.

На първо място обаче, трябва да се подчертае, че все още има много неясноти относно това как на практика ще се случи целия процес, като първите по-сериозни ефекти, най-вероятно ще се усетят едва към края на годината и първата половина на следващата година.

Добрата новина е, че ефектите за България ще са относително ограничени, както и че страната ни разполага с известен потенциал за неутрализиране им.

великобритания

Главният губещ от потенциалното излизане от границите на ЕС, ще е Великобритания. Много е вероятно страната да изпадне в рецесия, смята Любомир Митов, главен икономист на УниКредит за ЦИЕ.

Великобритания е вторият най-голям търговски партньор на ЕС. Това означава, че ако Великобритания влезе в рецесия, най-вероятно през следващата година, ще окаже въздействие върху еврозоната и то съществено.

Очаква се съществено забавяне на ръста на еврозоната. Прогнозите преди БРЕКЗИТ-а, бяха за ръст на страните ползващи еврото като оснонва валута, от 1.7%, а сега прогнозите са ревизирани до 1%.

Какво може да се направи?

Единствено ЕЦБ може да се опита да направи нещо. Предвид на отрицателните лихви, обаче, възможностите пред централната финансова институция изглеждат крайно ограничени и в рамките на това да се „пусне печатницата“. Друго не може да се направи, смята Митов. ЕЦБ ще се опита да добави стабилност и увереност на пазарите, но няма да постигне кой знае колко.

Политическият риск става основна заплаха за икономическата стабилност на целия съюз. Все по-актуални става въпроса – „Дали ще има последователи на Великобритания?“.

Единният банков съюз, който все още не е завършен, също ще бъде поставен на сериозно изпитание, в светлината на напускането на Великобритания. В допълнение нещата се усложняват от лошото състояние на банковата система. Това е потенциален източник на проблеми.

Интеграционните процеси, особено в бюджета ще се забавят. Създава се една несигурност, което не е добре за съюза нито за нас.

Какво ще стане със страните в ЦИЕ? В краткосрочен план – нищо…, смята Митов.

Финансовите пазари са съсредоточени върху Фед, а той няма да направи нищо през тази седмица. Страните от ЦИЕ не са изправени пред сериозни рискове, защото са в добро състояние. Може да има волатилност, но това няма да е проблем.

Проблемът ще е по-нататък – а именно, че ЦИЕ е много свързана с еврозоната. Това което става по отношение на износа към трети страни е много съществен въпрос.

Най-силно засегнати се очаква да са Унгария и Словакия, които разчитат до голяма степен на автомобилно производство. България също се очаква да е бъде засегната, но страната ни има възможност да направи нещо, за да смекчи последствията.

Какви ще са ефектите за България?

Забавянето на усвояването на средства от еврофондовете, доведе до значително забавяне на инвестиционните разходи. В това няма особена изненада. Изненадата дойде от степента в която се забавиха усвояваните средства, коментира по време на специална пресконференция, проведена в централата на УниКредит Булбанк – Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

brexit

Така се стигна до ситуация в която нуждата от повече инвестиции в инфраструктура не е отпаднала, но те не могат да бъдат направени, защото няма достатъчно изготвени проекти. Доказа се, че икономическия ръст в България не зависи в толкова голяма степен от инвестиционните фондове и това е много добра новина.

Инвестиционните разходи паднаха с 50%, но не се стигна до забавяне на ръста. Икономическия ръст остана на нивата от 2015-та. Основната причина е натрупаната енерция във възстановяването на пазара на труда, което позволи ръста да остане на нива от 3% в началото на тази година, въпреки спада в разходите.

През втората половина очакваме ускоряване до 3.3-3.4% в нарастването на икономиката ни, прогнозира още Павлов. В основата на това ускоряване се очаква да са повечето разходи от страна на правителството.

В туризма приходите са на рекордно високо ниво от началото на присъединяването, което ще се отрази на резултатите през третото тримесечие на годината. Има рекордно производство на пшеница, което е друг позитивен фактор.

През 2017-та година ще видим скромно забавяне на ръста. Шокът за икономиката ни от излизането на Великобритания от ЕС, според нашите модели се оценява на 1.1% от БВП без компенсиращи мерки.

Продължава на следваща страница…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *