четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Внимание! Проблеми за банковия сектор в Европа…

Внимание! Проблеми за банковия сектор в Европа…

Ръководителят на втората най-голяма търговска банка във Франция заяви, че е по-разтревожен за състоянието на сектора, отколкото по време на финансовата криза през 2009-та година.

„Много по разтревожен съм, отколкото бях през 2009-та година, по отношение на определени аспекти в банковата система“, коментира Франсоа Перол от BPCE, по време на банков форум в Италия.

Според Перол, отрицателните лихви в Европа са основен проблем за банковата система.

342

„През 2009-та година бе 100% ясно какво трябваше да се направи. В момента е много по-трудна ситуацията пред банките, защото фундаменталната промяна в средата води до изключително предизвикателна среда в условията на негативни лихви“, предупреди Перол.

Коментарите на Перол по отношение на негативните лихви в еврозоната, са най-голямата критика на този етап към политиката на ЕЦБ, изразявани от водеща банка в региона.

По време на конференцията, официални представители не ЕЦБ коментираха неофициално, че политиката на отрицателни лихви засяга печалбите на финансовите институции в еврозоната.

През изминалата седмица, в четвъртък, главният икономист на ЕЦБ Питър Прат коментира, че отрицателните лихви могат да се превърнат в проблем за банковата система в еврозоната, ако се задържат твърде дълго.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …