сряда , април 26 2017
Начална Страница / Актуални / Прогнозата на Бъфет преди 17 години, която се оказа невероятно точна

Прогнозата на Бъфет преди 17 години, която се оказа невероятно точна

Не случайно наричат Уорън Бъфет – „оракулът от Омаха“. Преди 17 години, през 1999-та година, Бъфет направи една прогноза, която е време да проверим дали се е сбъднала.

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

Бъфет прогнозира, каква ще е доходността на инвеститорите, с реинвестиране на дивидентите след 17 години. Той прави това в своя реч на конференция на Allen & Co., през юли.

Малко по-късно, Бъфет преработва речта си и я превръща в публикация във финансовото издание Fortune на 22 ноември 1999-та година.

Защо е избрал 17-годишен период?

Защото преди това е имало два напълно различни за фондовите пазари подобни периоди, с продължителност от 17 години, което Бъфет е сметнал, че би било интересно да използва като времева рамка за своята прогноза.

уорън бъфет

Първият 17-годишен период е бил между 1964-та и 1981 година, когато възвръщаемостта на фондовите пазари е била изключително лоша. Индексът Dow Jones Industrial Average е приключил 1964 при ниво от 874, а 1981-ва при ниво от едва 875 пункта.

Простото обяснение за тази лоша възвръщаемост е било драматичното повишение на лихвите за този период. Дългосрочните лихви през 1964-та година са били при ниво от 4%, като се повишават до 15% през 1981-ва година.

След това, идва вторият 17-годишен период, между 1981 и 1999-та година. През този период Фед, под ръководството на Поул Волкър, понижи сериозно лихвения процент, в среда на ниска инфлация. За този период индексът Dow нарасна над 10 пъти, от 875 пункта до 9 181 пункта.

Този драматичен ръст на индексите е направил и най-новите инвеститори да се чувстват като „богове“ в подбора на акции.

През 1999-та година, Бъфет прогнозира, че ръстове с подобен магнитут едва ли ще се случат от тук насетне. Вместо това, той се е обърнал към средното изменение за двата периода, който според него ще доминира през следващите 17 години.

Прогнозата на Бъфет, направена през 1999-та година е била за нетна възвръщаемост на инвеститорите от около 6% на година.

Какви са резултатите?

От 1999-та година до днес, индексът на сините чипове Dow е носел брутен доход от 5.9%. Или поредната доста точна прогноза на гениалния Бъфет.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *