вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Прогнозата на Бъфет преди 17 години, която се оказа невероятно точна

Прогнозата на Бъфет преди 17 години, която се оказа невероятно точна

Не случайно наричат Уорън Бъфет – „оракулът от Омаха“. Преди 17 години, през 1999-та година, Бъфет направи една прогноза, която е време да проверим дали се е сбъднала.

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

Бъфет прогнозира, каква ще е доходността на инвеститорите, с реинвестиране на дивидентите след 17 години. Той прави това в своя реч на конференция на Allen & Co., през юли.

Малко по-късно, Бъфет преработва речта си и я превръща в публикация във финансовото издание Fortune на 22 ноември 1999-та година.

Защо е избрал 17-годишен период?

Защото преди това е имало два напълно различни за фондовите пазари подобни периоди, с продължителност от 17 години, което Бъфет е сметнал, че би било интересно да използва като времева рамка за своята прогноза.

уорън бъфет

Първият 17-годишен период е бил между 1964-та и 1981 година, когато възвръщаемостта на фондовите пазари е била изключително лоша. Индексът Dow Jones Industrial Average е приключил 1964 при ниво от 874, а 1981-ва при ниво от едва 875 пункта.

Простото обяснение за тази лоша възвръщаемост е било драматичното повишение на лихвите за този период. Дългосрочните лихви през 1964-та година са били при ниво от 4%, като се повишават до 15% през 1981-ва година.

След това, идва вторият 17-годишен период, между 1981 и 1999-та година. През този период Фед, под ръководството на Поул Волкър, понижи сериозно лихвения процент, в среда на ниска инфлация. За този период индексът Dow нарасна над 10 пъти, от 875 пункта до 9 181 пункта.

Този драматичен ръст на индексите е направил и най-новите инвеститори да се чувстват като „богове“ в подбора на акции.

През 1999-та година, Бъфет прогнозира, че ръстове с подобен магнитут едва ли ще се случат от тук насетне. Вместо това, той се е обърнал към средното изменение за двата периода, който според него ще доминира през следващите 17 години.

Прогнозата на Бъфет, направена през 1999-та година е била за нетна възвръщаемост на инвеститорите от около 6% на година.

Какви са резултатите?

От 1999-та година до днес, индексът на сините чипове Dow е носел брутен доход от 5.9%. Или поредната доста точна прогноза на гениалния Бъфет.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *