сряда , април 26 2017
Начална Страница / Актуални / Прогнозата, която ако се сбъдне ще те направи много богат…

Прогнозата, която ако се сбъдне ще те направи много богат…

Когато Елън Мъск говори, всички мълчат и слушат. Изпълнителният директор на Tesla се смята за пионер, щом става въпрос за ръководене на бизнес на „бъдещето“. Дали обаче Мъск е силен и във финансовите прогнози, толкова колкото е добър инженер?

Ако смятате така, то трябва със зъби и нокти да се вкопчете в прогнозата му. А ако тя се сбъдне… тя ще ви направи богати и то много богати.

Каква всъщност е прогнозата на гениалния Мъск?

323

Мъск прогнозира, че ръководената от него Tesla ще задмине по пазарна капитализация тази на Apple до 2025-та година. Само да уточним, че в момента капитализацията на Tesla е с 95% по-ниска от тази на Apple!

Тоест два са вариантите, или Мъск смята, че капитализацията на компанията му ще се повиши в пъти, или че тази на Apple ще се срине в следващите десет години. Предполагаме, че по-скоро става въпрос за първото, предвид на факта, че едва ли Мъск би си позволил да оценява по такъв начин чужд бизнес.

Акциите на Аpple се търгуват с 18% под историческия си връх от миналата година, което прави пазарната капитализация на най-голямата компания в света 608.9 милиарда долара.

За сравнение капитализацията на Tesla, на база на цената на акциите й от вчера е при ниво от 33.74 милиарда долара.

Или ако приемем, че след десет години пазарната капитализация на Apple се запази без промяна (като по-скоро тя ще расте с годините), Мъск очаква акциите на Tesla да поскъпнат близо 18 пъти от настоящите им нива.

Причината за тези очаквания?

Голямата популярност на евтиния електромобил Tesla Model 3, който е с цена от около 35 000 долара. Само за първите 36 часа бяха подадени поръчки за модела на стойност 3 милиарда долара, което сочи невероятното му бъдеще. Мъск смята, че това е автомобилът, който до голяма степен ще предопредели успеха на компанията му.

Ако се окаже прав и за цената на акциите, то инвестиция от 1000 долара, би се превърнала в над 18 000 долара в следващите десет години. А в колко биха се превърнали инвестирани 10 000 долара?

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …