четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Прогнозата, която ако се сбъдне ще те направи много богат…

Прогнозата, която ако се сбъдне ще те направи много богат…

Когато Елън Мъск говори, всички мълчат и слушат. Изпълнителният директор на Tesla се смята за пионер, щом става въпрос за ръководене на бизнес на „бъдещето“. Дали обаче Мъск е силен и във финансовите прогнози, толкова колкото е добър инженер?

Ако смятате така, то трябва със зъби и нокти да се вкопчете в прогнозата му. А ако тя се сбъдне… тя ще ви направи богати и то много богати.

Каква всъщност е прогнозата на гениалния Мъск?

323

Мъск прогнозира, че ръководената от него Tesla ще задмине по пазарна капитализация тази на Apple до 2025-та година. Само да уточним, че в момента капитализацията на Tesla е с 95% по-ниска от тази на Apple!

Тоест два са вариантите, или Мъск смята, че капитализацията на компанията му ще се повиши в пъти, или че тази на Apple ще се срине в следващите десет години. Предполагаме, че по-скоро става въпрос за първото, предвид на факта, че едва ли Мъск би си позволил да оценява по такъв начин чужд бизнес.

Акциите на Аpple се търгуват с 18% под историческия си връх от миналата година, което прави пазарната капитализация на най-голямата компания в света 608.9 милиарда долара.

За сравнение капитализацията на Tesla, на база на цената на акциите й от вчера е при ниво от 33.74 милиарда долара.

Или ако приемем, че след десет години пазарната капитализация на Apple се запази без промяна (като по-скоро тя ще расте с годините), Мъск очаква акциите на Tesla да поскъпнат близо 18 пъти от настоящите им нива.

Причината за тези очаквания?

Голямата популярност на евтиния електромобил Tesla Model 3, който е с цена от около 35 000 долара. Само за първите 36 часа бяха подадени поръчки за модела на стойност 3 милиарда долара, което сочи невероятното му бъдеще. Мъск смята, че това е автомобилът, който до голяма степен ще предопредели успеха на компанията му.

Ако се окаже прав и за цената на акциите, то инвестиция от 1000 долара, би се превърнала в над 18 000 долара в следващите десет години. А в колко биха се превърнали инвестирани 10 000 долара?

Провери също

мечтател

10 навика, които да промените, за да сте по-продуктивен

Промени навиците си, за да промениш живота си… Ето десет навика, от които е добре …