Начална Страница / Актуални / Няколко неприятни финансови момента в офиса

Няколко неприятни финансови момента в офиса

Зрелите хора прекарват основна част от съзнателния си живот на работа. Ето защо, работната среда ви е повече от „втори дом“.

Предвид на факта, че проблеми свързани с пари, заемат често голяма част от личния ни живот, няма как да не срещаме такива и на мястото, на което прекарвате осем или повече часа от деня си.

Ето някои неща свързани с пари, които не са особено приятни, но се случват и в работната ни среда:

Искате повишение на заплатата

10 начина по-ефективно да преговоряте за заплатата си

Често, за да ви се даде, трябва да си поискате. Може търпеливо да сте дали достатъчно време на работодателя си, сам да достигне до извода, че трябва да повиши възнаграждението ви (и то не само, защото в сектора всички вземат повече от вас, но и защото полагате много усилия), но да няма ефект.

Дали защото си имат „други проблеми“, или защото просто не искат, работодателите често си правят „оглушки“ за това да повишават заплатите.

Вие обаче, не бива да чакате повече от необходимото. В крайна сметка, сте там не за да сте приятели, а срещу труда си да получавате възнаграждение, което трябва да е справедливо. Всяко допълнително изчакване се превежда, като изгубени във времето средства.

Разбирате колко вземат другите

заплата

Това е може би най-неприятният момент свързан с пари, който може да ви сполети. Особено в ситуация в която разберете, че вие сте по-ниско платен от вашите колеги.

Може би е по-добре да спазвате неписаното правило „не питай, ако отговорът може и да не ти хареса“. Да разберете, че другите вземат повече, означава или мотивацията ви да падне до минимум, или да си търсите нова работа.

Разделяте си сметката на скъпо фирмено парти

Колегите ви заемат голяма част от живота. Много често отношенията ви могат да продължават и в извън-работно време, с цел сплотяване на работния екип. Няма как обаче, да не сте попадали в неприятната ситуация, в която решавате да си разделите сметката, когато сте излезли да празнувате.

Шансът вие да сте изяли и изпили най-много, е доста малък. За сметка на това обаче, шансът да ви се наложи да платите завидна сума (далеч над това, което сте изконсумирали), когато си поделяте сметката, е много голям.

Има и още по-лоши случаи, когато някой от колегите ви си тръгнат по-рано, забравяйки да платят консумацията си или оставят далеч по-малко от сумата, която е необходима. Тогава средната сметка набъбва допълнително.

Искате си заем от колега

заем колега

Може и сумата да е малка, но това което сте дали назаем на колега и той не ви е върнал, след уговорения срок, трябва да си го поискате. Насрещната страна или напълно е забравила за това, че ви дължи пари, което прави напомнянето нормално или се надява да сте забравили, което отново прави нормално напомнянето. И в двата случая, не вие сте човекът, който трябва да се чувства неудобно.

Отказвате на колега заем

Още една не особено приятна ситуация. Понякога обаче, е по-добре да кажете „не“, отколкото да достигнете до неприятните последствия. Много е вероятно да има хора в компанията ви, които вече имат име, че вземат пари назаем и после не ги връщат. Не се чувствайте неудобно да им откажете.

Давате пари за подарък за някой, който не харесвате

Ясно е, че има колеги, които харесвате и такива, които не ви допадат особено. Когато се събират общи пари за подарък обаче, няма как да избегнете тези, които попадат във втората група.

Отказвате да участвате в благотворително събитие

евра

Вашите колеги може и активно да набират средства за определена кауза. Това обаче, не означава, че задължително трябва и вие да давате средства, ако нямате възможност. Въпреки, че всички го разбират, това може да ви постави в неловка ситуация.

Провери също

кристална топка

В тези компании трябваше да инвестирате преди 15 години

Какво ти трябва, за да забогатееш на щатските пазари? Малко капитал и късмет да уцелиш …