сряда , декември 13 2017
Начална Страница / Актуални / Нужна е радикална промяна на политиките на централните банки?

Нужна е радикална промяна на политиките на централните банки?

Най-големият хедж-фонд в света – Bridgewater Associates, изпрати писмо към своите клиенти, в което обяснява, че политиката на централните банки, на ниски лихви и стимули с обратно изкупуване на активи, не е ефективна.

Или казано по друг начин, анализаторите на фонда са на мнение, че сме близо до точка на радикална промяна на тази политика.

Централните банки продължават с безпрецедентните си стимули

Ето защо фондът изразява мнение, че е време да се предприеме коренна промяна в настоящата политика, в посока на насочване на средствата директно в ръцете на потребителите.

Bank-Tresor_32267818

„Светът не върви в очакваната от централните банки посока. Те трябваше непрекъснато да променят начина си на мислене относно това дали лихвите и монетарните политики са подходящи и трябва да са по-гъвкави от изходните си възприятия. В резултат на това, може би е вече време банките да се насочат към покупки на „по-рискови“ активи. Логичен ход в посока на промяна е да се поставят парите директно в ръцете на потребителите“, се казва в писмото.

Като пример се дава монетарната политика в Япония:

„Японските законодатели например, се опитват да не нарушават правилата на независимост на централната банка от министерството на финансите. Фискалните стимули индиректно финансираха повишените покупки на по-рискови активи. Тези действия би следвало да насочват средствата в по-голяма степен към ръцете на потребителите и да въздействат върху реалната икономика“, се казва в анализа.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *