петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Еволюцията на индексните фондове?

Еволюцията на индексните фондове?

Първият индексен фонд е фондът SPDR S&P 500 ETF, основан от State Street Global Advisors през 1993 година с активи от едва 6.3 милиона долара. От тогава до днес цялата индустрия на индексните фондове преживява истинска революция.

Вижте още: Тази инвестиция никога не е губила пари

Нещо повече, към края на 2014-та година само в САЩ броят на индексните фондове е вече 1 411, управляващи активи на стойност близо 2 трилиона долара.

Активите управлявани от индескните фондове в световен мащаб са нараснали от 230 милиарда долара на над четири трилиона долара, само за десет години.

До голяма степен тези средства са „откраднати“ от традиционните взаимни фондове, които остават по-големи към днешна дата, със стойност на активите от близо 16 трилиона долара.

Индексните фондове предлагат няколко основни преимущества пред традиционните инвестиционни фондове, които до голяма степен са в основата на успеха им.

index vs mutual fund

На първо място, те се отличават с по-висока ликвидност и по-ниски разходи за управление на средствата на инвеститорите. Други преимущества са ясна стратегия и правила за подбор на активи, разбираема и прозрачна инвестиционна схема, лишена от човешки фактор.

Всъщност загубите на пазарен дял от взаимните фондове до голяма степен се коренят в тяхната същност. Взаимният фонд формира портфейл от активи, като той се прави от портфолио-мениджър.

Вижте още: Всеки път, когато това се е случвало SOFIX поне е удвоявал стойността си…

В замяна на опита, знанията и уменията, фондът таксува клиентите си с годишна такса, която обикновено е около 1% от активите, но може и да е значително повече.

Тези високи такси и комисиони обаче, най-често не се оправдават. Практиката сочи, че основната част от мениджърите не успяват да бият пазара, поради една или друга причина.

Тези причини могат да варират от стремеж да се следват конкурентите и високата им доходност (което често кара мениджърите да поемат по-висок риск), до чиста доза егоцентризъм и опит да се докаже правотата на определена теза (че даден мениджър никога не греши).

По-лошото системно представяне на взаимните фондове до голяма степен е в основата на това, индексните фондове да продължават с възхода си. Не са един и двама специалистите, които прогнозират, че скоро този тип инвестиционни схеми ще станат най-големите на пазара.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …