вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Актуални / Роботите ще спасят Земята от демографска катастрофа?

Роботите ще спасят Земята от демографска катастрофа?

Застаряващото население в световен мащаб има изключително негативно въздействие върху световната икономика и е основно притеснение сред икономистите от известно време насам.

Седем неща, за които пенсионерите може да не са готови

Намаляващият брой на работоспособното население е един от основните фактори за опасения. Това означава, че след няколко десетилетия, може да има недостиг на работна ръка в световен мащаб.

В същото време, световното население на възраст над 65 години, скоро ще бъде по-голям процент от населението под 5 годишна възраст.

Ситуацията ще се задълбочава допълнително, от увеличаване на продължителността на живот, следствие на постиженията на медицината.

В светлината на всичко казано до тук, роботизацията може да е едно от възможните решения на проблема, със застаряващото население, за да се избегне забавяне на световния ръст, поне според изследване на експерти от масачузетския университет.

„Няма доказателства за негативна връзка между застаряването на населението и БВП на човек от населението“, се казва в направения анализ. Особено в среда на автоматизация. Дори напротив, налице е лека позитивна връзка в много аспекти“.

От началото на 90-те години на миналия век, периодът през който започва технологичната революция и тенденцията на застаряване на населението, няма негативна взаимовръзка, между застаряването и БВП на човек от населението.

Нещо повече, в бъдеще автоматизацията и роботизацията на работните места, може във все по-голяма степен да стане целена политика в развитите страни, където проблемът със застаряването на населението е и най-голям, се казва още в доклада.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *