понеделник , май 22 2017
Начална Страница / Актуални / Само една компания от S&P 500 е с оценка „продавай“ от специалистите

Само една компания от S&P 500 е с оценка „продавай“ от специалистите

Анализаторите от Уолстрийт имат проблем с това да дават инвестиционна оценка „продавай“. Техните рейтинги обикновено са позитивни.

И макар резултатите на щатските компании през първото тримесечи да се оказаха под тези от същото на миналата година, позитивните анализаторски оценки се запазват, с което реалното влошаване при компаниите до голяма степен се „маскира“.

Този свръхпозитивизъм обаче, често хваща инвеститорите неподготвени, когато се случи негативно събитие свързано с определена компания. То някак си почти винаги остава „незабелязано“ от специалистите до настъпването му.

На експертите им е лесно да намалят очакванията си за резултатите на компаниите непосредствено преди края на тримесечието, което да даде илюзорна представа за по-добри от очакванията печалби.

хоризонт

Тази практика все по-често се използва и от компаниите, които изнасят своите очаквания за следващото тримесечие. Те ги намалят, което им дава възможност „да ги бият“, когато тримесечието свърши.

През последните 12 месеца широкия индекс S&P 500 се понижи с 2.4%, докато спад регистрират едва 57% от компонентите на индекса.

Като изненадващ може да се определи факта, че сред 500-те компании от широкия щатски индекс, само една е компанията с преобладаващ рейтинг да се „продава“.

И това е компанията Transocean Ltd. Тя разбира се е шийстов производител на петрол. 55% от анализаторите дават оценка „продавай“ на компанията.

Защо е целият този позитивизъм?

Основният бизнес на банките е да продават акции и други ценни книжа. В тази насока един „неутрален“ рейтинг прави една компания много по-лесна за пласиране от такава, с инвестиционна оценка „продавай“.

Изводът е не вярвайте сляпо на анализаторите на финансовите пазари…

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …