неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Само една компания от S&P 500 е с оценка „продавай“ от специалистите

Само една компания от S&P 500 е с оценка „продавай“ от специалистите

Анализаторите от Уолстрийт имат проблем с това да дават инвестиционна оценка „продавай“. Техните рейтинги обикновено са позитивни.

И макар резултатите на щатските компании през първото тримесечи да се оказаха под тези от същото на миналата година, позитивните анализаторски оценки се запазват, с което реалното влошаване при компаниите до голяма степен се „маскира“.

Този свръхпозитивизъм обаче, често хваща инвеститорите неподготвени, когато се случи негативно събитие свързано с определена компания. То някак си почти винаги остава „незабелязано“ от специалистите до настъпването му.

На експертите им е лесно да намалят очакванията си за резултатите на компаниите непосредствено преди края на тримесечието, което да даде илюзорна представа за по-добри от очакванията печалби.

хоризонт

Тази практика все по-често се използва и от компаниите, които изнасят своите очаквания за следващото тримесечие. Те ги намалят, което им дава възможност „да ги бият“, когато тримесечието свърши.

През последните 12 месеца широкия индекс S&P 500 се понижи с 2.4%, докато спад регистрират едва 57% от компонентите на индекса.

Като изненадващ може да се определи факта, че сред 500-те компании от широкия щатски индекс, само една е компанията с преобладаващ рейтинг да се „продава“.

И това е компанията Transocean Ltd. Тя разбира се е шийстов производител на петрол. 55% от анализаторите дават оценка „продавай“ на компанията.

Защо е целият този позитивизъм?

Основният бизнес на банките е да продават акции и други ценни книжа. В тази насока един „неутрален“ рейтинг прави една компания много по-лесна за пласиране от такава, с инвестиционна оценка „продавай“.

Изводът е не вярвайте сляпо на анализаторите на финансовите пазари…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …