петък , април 28 2017
Начална Страница / Актуални / Седем неща, за които пенсионерите може да не са готови

Седем неща, за които пенсионерите може да не са готови

Често хората които току що са се пенсионирали, се оказват в ситуация, в която срещат редица неочаквани трудности. Ето някои неприятни изненади, на които можете да се натъкнете, когато спрете да работите.

1. Не знаете какво да правите с цялото това свободно време

Infinity time. Digital generated

Може да ви привлича идеята да сте свободен по цял ден. За хората свикнали да се натоварват обаче и да работят под стрес, това може да стане доста скучно след първия месец, или два. Не е казано, че когато навършите пенсионна възраст задължително трябва да излезете от пазара на труда. Добре обмислете дали наистина искате да излезете от трудовия пазар и си направете планове какво точно да правите в свободното си време.

2. Отдалечеността от семейството може да е проблем

Може да ви се струва, като добра идея да отидете да живеете на село. Често това обаче, затруднява връзката със семейството или внуците. В допълнение, трябва да сте сигурни, че там където отивате ще имате достъп до качествено здравеопазване, което може да e ключов момент в решението ви да се „преселите“.

3. Няма точкова система, която да следвате, когато се пенсионирате

таймиране на пазара

Хората, които работят или учат, следват ясно определени правила и знаят, че определено поведение води до съответни резултати, бонуси или наказания. След пенсионирането обаче, няма подобни правила, към които да се придържате. Това остава някои от току що пенсиониралите се хора доста объркани и несигурни.

4. Трябва да имате планове

Ако нямате ясно определени планове, какво точно да правите, то може лесно да привикнeте с непродуктивни действия, които да запълват времето ви. Около 80% от младите например, нямат планове какво ще правят, след като се пенсионират, както и как ще изглежда ежедневния им начин на живот.

5. Достъпът до кредити става сериозно ограничен

credit-card-security2

Много от новите пенсионери не осъзнават факта, че кредитираното е базирано на доход, а не на активи. Ето защо те често срещат проблеми, когато искат да теглят ипотечен или потребителски кредит, поради ниския доход с който разполагат, дори и въпреки че могат да имат много активи.

6. Не могат да имат всичко

Една от най-големите заблуди сред повечето хора, на които им предстои да се пенсионират, е че ще се пенсионират здрави, със семейството и приятелите си наоколо, както и достатъчно средства, които да им стигнат за десетилетия напред. За съжаление, практиката сочи, че често не може да се има всичко.

7. Части на тялото и чувствата също понякога се пенсионират

Много хора си мислят, че ще са също толкова физически активни, както и на средна възраст например. За съжаление пенсионирането често се свързва и с пенсиониране на част от тялото, или някои чувства.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *