сряда , август 23 2017
Начална Страница / Актуални / Шест „черни лебеда“, които могат да променят човечеството завинаги

Шест „черни лебеда“, които могат да променят човечеството завинаги

Като „черен лебед“ се описва неочаквано събитие с особено голям негативен ефект. Доклад на ЦРУ, правен през 2012-та година, сочи шест потенциални такива събития, които могат да се появят на световната сцена до 2030-та година и да сложат край на света, такъв какъвто го познаваме.

1. Жестока пандемия

pandemy

Периодично се появяват вируси, които заплашват човечеството и срещу които няма все още открито лечение. Тази опасност ще продължи да грози хората и през следващото десетилетие. Достатъчно е една по-сериозна пандемия, която да се разпространи бързо и да всее хаос и пълна промяна в начина ни на живот, прогнозират от ЦРУ.

Тук не става въпрос за вируси като Ebola или Zika, а за нова невиждана заплаха, която едновременно да се разпространи почти по цялата планета.

2. Рязка промяна на климата

климат

Голямата промяна в климата се изразява с 2 градуса по целзии. Според експертите затопляне на средната температура на земята с подобни градуси ще доведе до суши, наводнения, повишаване на нивата на океаните.

В момента се движим с 1.1 до 1.5 градуса над средната температура отпреди индустриалната революция. Нещата обаче, бързо могат да се променят в негативна посока, ако не се вземат своевременни и масирани мерки от всички страни по света.

3. Колапс на ЕС и еврото

разпад ЕС

Съдбата на еврозоната, 19-те страни ползващи еврото като основна валута, създадена през 1999-та година, може да е под сериозна заплаха.

След излизането на Великобритания от границите на ЕС, все по-актуален става въпроса за референдуми и в други страни – членки на ЕС.

В допълнение, ситуацията на Гърция не се е подобрила сериозно, а страната може да е следващата, която да разпали нови проблеми и разпадане на еврозоната, прогнозират от ЦРУ.

4. Ядрена война

ядрена война

Русия е единствената страна в света с повече ядрени оръжия от САЩ. ЦРУ се опасява, че ако Русия или друга страна с ядрени оръжия, като Пакистан например или Северна Корея на практика заплашат САЩ с ядрен удар, на САЩ ще се наложи да отвърнат.

В допълнение, според ЦРУ нараства опасността, достъп до ядрените оръжия на определени страни, да бъде придобит, следствие на кибер-атака.

5. Слънчеви изригвания

изригвания

Слънчевите изригвания са често явление. Досега обаче, те са относително слаби. От ЦРУ се опасяват, че при много по-сериозни такива, могат да бъдат засегнати сателитите и други чувствителни електроуреди на Земята.

Това се е случвало през 1859-та година. Предвид на факта, че човечеството разчита за съвременния си начин на живот във все по-голяма степен на подобни уреди, подобно събитие, освен да нанесе щети в размер на около 2 милиарда долара, може да изисква десетилетие за възстановяване.

6. Отстъпването на САЩ като „миротворец“

американски флаг

САЩ отдавна се приема, като пазител на световния мир по света. От ЦРУ обаче се опасяват, че ако САЩ доброволно се откаже от тази си позиция или пък му се наложи да се откаже, то това може да доведе след себе си до „домино ефект“.

Провери също

опции

Един от най-сигурните начини да печелите на фондовите пазари

Един от най-сигурните начини да си загубите парите на фондовите пазари, е като купувате опции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *