неделя , юли 23 2017
Начална Страница / Актуални / Швеция може първа да въведе електронните пари

Швеция може първа да въведе електронните пари

Швеция може да е първата страна, която да въведе дигитална валута под името „ekrona“, в рамките на следващите две години, според финансовото издание Financial Times.

Сесилия Скингсли, вицепрезидент на шведската централна банка, заяви пред финансовото издание в интервю, че банката обмисля подобно действие, след драстичния спад на ползване на физически пари за осъществяване на разплащания в страната.

Л. Хампарцумян: Малко сме подранили за „смъртта на банките“

Обемът на банкнотите и монетите в обръщение, се е понижил с 40% от 2009-та година насам, следствие на ръста на онлайн-пазаруването и ползването на кредитни карти.

„Това е революция при хартиените пари, които датират от 300 години. Как обаче, ще се отрази въвеждането на електронните пари върху монетарната политика и финансовата стабилност? Как да го направим това – с презаредяема карта, приложение, или по друг начин? Това са въпроси, на които трябва да отговорим“, коментира още Скингсли.

Arbitrage-Fund

И докато банките имат достъп до електронните пари, даден им от централната банка, ако страната реши да въведе електронната крона, това би бил първия случай, в историята, в който водеща световна икономика се обръща официално към електронните пари.

Макар Швеция да се очаква да е първата страна, която да въведе електронни пари, тя не е единствената, която обмисля подобно действие. Друга държава, която оценява позитивния ефект от въвеждането на подобни пари е Виликобритания, особено в светлината на напускането й на ЕС.

Според Скингсли, шведската централна банка е в ранна фаза на разработване на идеята, като разглежда различни възможности. В допълнение, представителя на централната банка заяви, че потенциалното въвеждане на електронни крони, ще е паралелно с наличието на банкноти и монети, а няма изцяло да ги замени.

Идеята за електронни пари стана много популярна през последните години, като до голяма степен се популяризира след въвеждането на биткойна. В момента биткойна се радва на изключителен интерес от страна на търговските банки.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *