неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Швеция може първа да въведе електронните пари

Швеция може първа да въведе електронните пари

Швеция може да е първата страна, която да въведе дигитална валута под името „ekrona“, в рамките на следващите две години, според финансовото издание Financial Times.

Сесилия Скингсли, вицепрезидент на шведската централна банка, заяви пред финансовото издание в интервю, че банката обмисля подобно действие, след драстичния спад на ползване на физически пари за осъществяване на разплащания в страната.

Л. Хампарцумян: Малко сме подранили за „смъртта на банките“

Обемът на банкнотите и монетите в обръщение, се е понижил с 40% от 2009-та година насам, следствие на ръста на онлайн-пазаруването и ползването на кредитни карти.

„Това е революция при хартиените пари, които датират от 300 години. Как обаче, ще се отрази въвеждането на електронните пари върху монетарната политика и финансовата стабилност? Как да го направим това – с презаредяема карта, приложение, или по друг начин? Това са въпроси, на които трябва да отговорим“, коментира още Скингсли.

Arbitrage-Fund

И докато банките имат достъп до електронните пари, даден им от централната банка, ако страната реши да въведе електронната крона, това би бил първия случай, в историята, в който водеща световна икономика се обръща официално към електронните пари.

Макар Швеция да се очаква да е първата страна, която да въведе електронни пари, тя не е единствената, която обмисля подобно действие. Друга държава, която оценява позитивния ефект от въвеждането на подобни пари е Виликобритания, особено в светлината на напускането й на ЕС.

Според Скингсли, шведската централна банка е в ранна фаза на разработване на идеята, като разглежда различни възможности. В допълнение, представителя на централната банка заяви, че потенциалното въвеждане на електронни крони, ще е паралелно с наличието на банкноти и монети, а няма изцяло да ги замени.

Идеята за електронни пари стана много популярна през последните години, като до голяма степен се популяризира след въвеждането на биткойна. В момента биткойна се радва на изключителен интерес от страна на търговските банки.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *