неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Силата на фокусирания портфейл

Силата на фокусирания портфейл

Повечето финансови консултанти ще ви посъветват да диверсифицирате портфейла си. Много се спори за най-добрия брой позиции в един портфейл, като според много специалисти, той варира между 11 и 20, в зависимост от големината му.

Какво ще кажете обаче, ако ви кажем, че това далеч не е най-доброто решение. Може би много по-добра стратегия е, да се фокусирате върху най-добрите си инвестиционни идеи и да насочите средствата си към тях. Т.е. да пренебрегнете съвета за широката диверсификация и да се фокусирате върху малък брой компании.

Всъщност не един и двама велики инвеститори, са застъпници именно на тази теза, сред които е и нашия любимец Уорън Бъфет.

стан друкенмилър

Няма как отново да не посочим съвета на друг наш любим инвестиционен гуру – Станли Дръкънмилар.

„Първото нещо, което чух, когато влязох в този бизнес, не от моя ментор, е че биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят. Тук съм, за да ви кажа, че аз бях прасе. И дълбоко съм убеден, че единственият начин, за да реализираш дългосрочна възвръщаемост в този бизнес, е да си прасе. Смятам, че диверсификацията и всички други неща, на които ни учат в бизнес-училищата днес, най-вероятно са най-подвеждащото нещо. Ако погледнете към великите инвеститори, колкото и различни да са те – Уорън Бъфет, Карл Айкън, Кен Лангон, те са много концентрирани в залозите си. Те виждат нещо, подходящо за инвестиции и залагат, и къщите си на него. Това е и моят начин на инвестиране. Такива възможности обаче, се виждат относително рядко – може би веднъж или два пъти в годината… Основната грешка според мен, която 98% от портфейлните мениджъри или индивидуалните инвеститори правят е, че те имат усещането, че трябва да са на пазара непрестанно. Ако наистина видите изключителни възможности за инвестиции, то трябва да сложите всички яйца в една кошница и после трябва да следите тази кошница много внимателно…“, коментира Станли Друкенмилър, по време на инвестиционна конференция в Ню Йорк, през януари на миналата година.

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

Сега ще посочим и един пример, даден от експертите от изданието Daily Wealth.

Представете си, че годината е 1982 и имате портфейл, равно разпределен в шест акции:

•Chrysler
•General Public Utilities
•Pan American World Airways
•Massey Ferguson
•International Harvester
•White Motor

Да, имената сигурно не са ви познати, защото както вече казахме годината е 1982-ра.

Преди да отговорите, дали според вас този портфейл се е представил по-добре от широкия индекс, само ще вметнем, че акциите на две от компаниите в него – Both Pan American и White Motor са отишли до нула. Или една трета от стойността на вашите средства са се изпарили.

За периода между 1982-ра и 1993-та година пък, индексът S&P 500 е растял средно със 17% на година. Доста завиден резултат нали?

И все пак, как мислите, дали портфейлът ви се е представял по-добре… Противно на очакванията ви, отговорът е „ДА“! Той е носил 19% годишна доходност за същия период и въпреки фалита на две от компаниите в него.

Нещо повече, по-добрата доходност се предопределя, почти изцяло от изключителното представяне на две от позициите – Chrysler (с годишна възвръщаемост от 32%) и General Public Utilities (28%).

Т.e. ръстът само в тези две позиции е компенсирал ужасния подбор на акции, 33% от които са поевтинели до нулата.

Разбира се това е краен пример. Той обаче, обобщава защо гениалните инвеститори не следват принципа на диверсификацията. Защото те са убедени в способностите си, да пропуснат компании, които ще фалират в бъдеще, както и способността си да могат да подберат пазарни лидери, като посочените две компании.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *