неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Как една система за търговия се оказа по-умна от създателя си?

Как една система за търговия се оказа по-умна от създателя си?

Навярно сте чували за последния тренд в инвестирането – поверяване на средства под управление на компютърни алгоритми и системи. Причината – отърсване от човешкия фактор и по-скоро човешките емоции.

Колко удачен може да е този вариант, се дава от примера свързан с една търговски система, която успя да се облагодетелества от референдума за излизане на Великобритания от рамките на ЕС.

Проста система за търговия със злато носи изключителна доходност

На 24-ти юни, Йошинори Номура попада в деликатна ситуация. Системата създадена от него, която е „самоубочаваща се“, решава да скъси японските индекси.

кристална топка

В този момент Номура смята, че индексът ще се повишава, но в крайна сметка оставя позицията на системата, въпреки, че е на противоположно мнение.

Резултатът – след първоначално повишение, в крайна сметка японските индекси регистрират едни от най-големите си загуби от пет години. Така фондът, управляван от компютърния алгоритъм, дали следствие на късмет, или на по-добра преценка, бележи доходност от 3.4%, или един от най-добрите търговски дни от три месеца насам.

„Машината бе права в крайна сметка“, коментира Номура, който е прекарал последните три години в създавенето на алгоритъма, способен да се учи и да става „по-добър трейдър“.

Системата на 43-годишния портфолио-мениджър, е предназначена да се облагодетелства от голямата волатилност на японския пазар. Последната е близо четири пъти по-висока в сравнение с волатилността на щатския пазар, като се предопределя до голяма степен от агресивната монетарна политика на японската централна банка.

Японският индекс Topix се понижи с 16% от началото на годината, след ръста му от близо 10% през изминалата година. Вчера индексът добави близо 0.5% към стойността си.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *