Начална Страница / Актуални / Откъде ще тръгне следващата криза в Европа?

Откъде ще тръгне следващата криза в Европа?

Референдумът за излизане на Великобритания от границите на ЕС разпали спекулациите кое ще е следващото слабо звено в ЕС. И най-логичният отговор е – Италия.

Седемнадесет процента от банковите кредити в Италия са лоши, според данни изнесени в понеделник от изданието Wall Street Journal. Сумата на този род кредити е в размер на 360 милиарда евро, което е над три пъти повече в процентно изражение от лошите кредити в САЩ, преди финансовата криза.

Един паунд равен на един долар до края на годината?

Данните стават реалност в момент, когато в Италия също започва да се говори за референдум и опити да се „прескочат“ строгите банкови регулации в ЕС.

Според друго финансово издание – Financial Times, Италия може да „пребори ЕС“ и да налее милиарди евро в затруднената си банкова система, ако финансовата ситуация в страната продължи да се влошава. Това е много вероятно да стане въпреки предупрежденията от Брюксел и Берлин, че правилата и регулациите трябва да се спазват.

европейска криза

Според някои банкери, запознати с плановете на Италия, европейските регулатори са притеснени, че подобно неспазване на общите финансови правила от страна на Италия, може сериозно да подкопае и без това вече разклатеното доверие към ЕС.

Говорителят на италианския министър-председател Матео Ренци отрече тези слухове, като заяви „Италия няма никакво намерение да прескача правилата от Брюксел, в посока на банковата си система. Ние уважаваме регулациите и предпочитаме пазарни решения за нашата финасова система“, заяви говорителят, цитиран от Reuters.

Най-големите балони и финансови кризи в историята

Във вторник, министърът на икономиката на Италия – Пиер Карло Падоан, заяви че ще бъде преодставена допълнителна ликвидност за италианските банки, ако това се налага, но не и тяхната „рекапиталзация“.

Акциите на италианските банки бяха сред най-засегнатите компоненти на пан-европейския индекс STOXX 600 през тази седмица.

Италианските домакинства притежават 29 милиарда банкови облигации, които могат да станат обект на отписване, или конвертиране в акции, при потенциален дефолт.

Акциите на банката Banca Monte dei Paschi di Siena загубиха вчера над 19% от стойността си, след като на банката й е било казано от ЕЦБ, че трябва да намали експозицията си от лоши кредити до 2018-та година.

Други италиански банки като Ubi Banca и Unicredit, неутрализираха вчера част от големите си загуби в началото на тази седмица.

Ситуацията за италианските банки започна да се влошава след референдума във Великобритания. Това влоши сериозно перспективите за ръст в ЕС, което пък от своя страна може да задейства „ефекта на доминото“ за италианската финансова система.

Европейското банково законодателство е насочено към това, да прехвърля банковите загуби към акционерите, държателите на облигации и големите депозанти, вместо към данъкоплатците, в случай на голям банков фалит.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …