четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Откъде ще тръгне следващата криза в Европа?

Откъде ще тръгне следващата криза в Европа?

Референдумът за излизане на Великобритания от границите на ЕС разпали спекулациите кое ще е следващото слабо звено в ЕС. И най-логичният отговор е – Италия.

Седемнадесет процента от банковите кредити в Италия са лоши, според данни изнесени в понеделник от изданието Wall Street Journal. Сумата на този род кредити е в размер на 360 милиарда евро, което е над три пъти повече в процентно изражение от лошите кредити в САЩ, преди финансовата криза.

Един паунд равен на един долар до края на годината?

Данните стават реалност в момент, когато в Италия също започва да се говори за референдум и опити да се „прескочат“ строгите банкови регулации в ЕС.

Според друго финансово издание – Financial Times, Италия може да „пребори ЕС“ и да налее милиарди евро в затруднената си банкова система, ако финансовата ситуация в страната продължи да се влошава. Това е много вероятно да стане въпреки предупрежденията от Брюксел и Берлин, че правилата и регулациите трябва да се спазват.

европейска криза

Според някои банкери, запознати с плановете на Италия, европейските регулатори са притеснени, че подобно неспазване на общите финансови правила от страна на Италия, може сериозно да подкопае и без това вече разклатеното доверие към ЕС.

Говорителят на италианския министър-председател Матео Ренци отрече тези слухове, като заяви „Италия няма никакво намерение да прескача правилата от Брюксел, в посока на банковата си система. Ние уважаваме регулациите и предпочитаме пазарни решения за нашата финасова система“, заяви говорителят, цитиран от Reuters.

Най-големите балони и финансови кризи в историята

Във вторник, министърът на икономиката на Италия – Пиер Карло Падоан, заяви че ще бъде преодставена допълнителна ликвидност за италианските банки, ако това се налага, но не и тяхната „рекапиталзация“.

Акциите на италианските банки бяха сред най-засегнатите компоненти на пан-европейския индекс STOXX 600 през тази седмица.

Италианските домакинства притежават 29 милиарда банкови облигации, които могат да станат обект на отписване, или конвертиране в акции, при потенциален дефолт.

Акциите на банката Banca Monte dei Paschi di Siena загубиха вчера над 19% от стойността си, след като на банката й е било казано от ЕЦБ, че трябва да намали експозицията си от лоши кредити до 2018-та година.

Други италиански банки като Ubi Banca и Unicredit, неутрализираха вчера част от големите си загуби в началото на тази седмица.

Ситуацията за италианските банки започна да се влошава след референдума във Великобритания. Това влоши сериозно перспективите за ръст в ЕС, което пък от своя страна може да задейства „ефекта на доминото“ за италианската финансова система.

Европейското банково законодателство е насочено към това, да прехвърля банковите загуби към акционерите, държателите на облигации и големите депозанти, вместо към данъкоплатците, в случай на голям банков фалит.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …